Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İsrail basını endişeli! Türkiye'ye karşı 'sert önlem' çağrısı

İsrailli gazete Jarusalem Post, Türkiye'nin iki İsrailli'yi yakalamasının ardından yayımladığı analizde, İsrail'in Türkiye'ye karşı sert önlemler alması gerektiğini, aksi halde İsrail için tablonun daha da vahim hale gelebileceğini belirtti.
İsrail basını endişeli! Türkiye'ye karşı 'sert önlem' çağrısı
16 Kasım 2021 13:52:26
İsrailli gazete Jarusalem Post, Türkiye'nin iki İsrailli'yi yakalamasının ardından yayımladığı analizde, İsrail'in Türkiye'ye karşı sert önlemler alması gerektiğini, aksi halde İsrail için tablonun daha da vahim hale gelebileceğini belirtti.

MİLATGAZETESİ.COM / ÖZEL

Jarusalem Post, Türkiye'nin İsrail istihbaratına karşı peş peşe çektiği operasyonların ardından bir analiz yayımladı.

'Türkiye'ye gitmeyin' diye başlayan analizde ''Türk makamları, Erdoğan'ın evinin fotoğrafını çeken İsrail çifti bırakmazsa, bu tutum yönetimin tüm İsraillilere mesajı olmalıdır'' diyerek İsraillilerin Türkiye'ye gitmemesi için çağrı yaptı.

Gazete, söz konusu tavrın yeterli olmaması durumda Ankara'ya karşı daha sert eylemler yapılmasını isteyerek şu ifadeleri kullandı:

''Eylemler arasında ;ABD, İngiltere, Almanya gibi diğer ülkelerden gelen turistlerin, ne olduğunu bilmedikleri bir binanın önünde selfie çekmeleri halinde Türkiye'de neler beklediği konusunda uyarıda bulunan bir kampanya başlatmak, İsrail'in Kudüs'teki egemenliğini baltalayan Türk yardım kuruluşlara yaptırım uygulamak, hatta Türkiye'ye ve Türkiye'den uçuşları yasaklamak.

İsrail'in Ankara'ya bu tür davranışlara kesinlikle müsamaha gösterilmeyeceği ve ödenmesi gereken bir bedel olduğu mesajını vermesi gerekiyor''

RUSYA OLAYINDAN ÖRNEK VERDİ

Rusya'da tutuklanan bir başka İsrailli'den örnek veren Jarusalem Post, sert önlemlerin alınmaması halinde Türkiye'deki İsrailli çiftin de benzer bir durumla karşı karşıya kalabileceğini belirtti.

Rusya'nın söz konusu İsrailli'yi kullanarak bazı kazanımlar elde etmiş olabileceğini yazan gazete, şunları yazdı:

''Putin, Issachar (tutuklanan İsrailli) kucağına düştüğünde, İsrail'in Rus bilgisayar korsanını ABD'ye iade etmesini engellemek için onu İsrail'e karşı koz olarak kullandı.

İsrail'in vatandaşını serbest bırakılması için ödediği bedel hiçbir zaman kamuoyuna açıklanmadı, ancak Kudüs'ün Eski Şehri’ndeki kilise mülkünün mülkiyetinin Rusya'ya devredilmesi ve planlanan rotanın değiştirilmesi gibi spekülasyonlar yaygındı.

Ein Kerem'deki hafif raylı sistem Rus Kilisesi'nin mülkiyetinde bulunan varlıkların eteklerini örtecek, Kudüs'teki 'Rus Yerleşkesi'nin bazı kısımları Moskova'ya devredilecek veya o sırada Suriye hava sahası üzerinde bulunan İsrail uçaklarının eylemleri azaltılacak''

'ARALIK AYINDA NE OLACAĞINI KİM BİLEBİLİR?'

Erdoğan'ın da aynı yolu izlediğini iddia eden Jarusalem Post, ''Erdoğan şimdi görünüşe göre Putin'in oyun kitabından bir sayfa alıyor. İsrail buna bir son vermek için güçlü adım atmazsa, Erdoğan'ın bunu bir daha ne zaman yapacağını kim bilebilir?

Sadece üç hafta önce Türkler, 15 kişiden oluşan bir Mossad hücresini tutukladıklarını duyurdu.. Ekim'de on beş erkek, Kasım'da İsrailli bir çift... Aralık'ın ne getireceğini kim bilebilir?'' ifadelerini kullandı.

İSRAİL'İN ZAAFINI İTİRAF ETTİ

Jarusalem Post, iki yıl önce İsrail'in Rusya'dan vatandaşını alma şeklini eleştirmişti.

Gazete, ''İsrail'in Issachar'ı Rusya'dan alma şekli, Erdoğan'ın iştahını kabartabilir mi? Ya da Ürdün'ün Kudüs'te bir İsrail vatandaşını yakalayıp düşmanca bir karakter uyandırmasına sebep olabilir mi? Bunu tahmin etmek için kahin olmaya gerek yok. Erdoğan İsrail'den çok şey istiyor.'' ifadelerini kullanmıştı.

Böylece İsrail'in dış politikada taviz verdiğini de itiraf etmiş oldu.