İspanyol basının referandum tepkisi
Ülkenin önde gelen gazeteleri, "Katalonya parlamentosunda çoğunluktaki ayrılıkçıların, tüm tepki ve uyarılara rağmen 1 Ekim'de bağımsızlık referandumu yapılması kararı aldığını" belirterek, bu durumu "darbe ve demokrasi krizi" ifadeleriyle okuyucularına duyurdu.
El Mundo gazetesi "İspanya'yı parçalamak için demokrasi rehin alındı" başlığıyla şu ifadelere yer verdi:
"Katalonya parlamentosu, kendi yönetmeliğini, özerklik statüsü yasalarını ve anayasayı çiğneyerek referandum yasasını çıkardı. Bağımsızlıkçı Katalanlar, bir yandan kendi ulusal marşlarını söylerken, Podemos partisinden bir kadın milletvekili de muhalefetin genel kuruldan ayrılırken koltuklara bıraktığı İspanyol bayrağını kaldırdı."
"İspanyol halkının egemenliğinin gasp edilmesine karşı yasalar uygulanmalı"
Gazetenin başmakalesinde de "Katalonya'da ayrılıkçıların totaliter darbesine karşı kararlılık gerektiği" yorumu yapıldı.
Makalede, "Ayrılıkçıların körlüğüne ve totaliter bir saldırıya cevap, tüm kamu güçlerinin koordineli ve birlik içinde hareket etmesi olmalıdır. İspanyol halkının egemenliğinin gasp edilmesine karşı yasalar uygulanmalı, darbecilerin provokasyonuna karşı sakin olunmalı ve hukuk devletinin gösterdiği kararlılık ortaya konmalıdır." ifadeleri kullanıldı.
El Pais gazetesi "Katalonya'da kurumsal kriz: Ayrılıkçılar, Katalonya parlamentosunda kendi referandumlarını zorla kabul ettirdiler" başlığını kullandı.
Gazete, Katalonya parlamentosunda yaşananların geçmişte görülmemiş kurumsal krize, bölünmeye, meşruluk ve demokrasi tartışmasına neden olduğunu yazdı.
Demokrasiye darbe
La Razon gazetesi, "Demokrasi rehin alındı" başlığını atarak, "Yasaya bir darbe yapılmasına, sadece yasal düzenlemeyle cevap verilir. Puigdemont ve bakanları, demokrasiye darbe vurdular." değerlendirmesinde bulundu.
ABC gazetesi de "Katalonya parlamentosunda devlete darbe" başlığı altında verdiği haberinde, "Rajoy, Referandum Yasasını, Anayasa Mahkemesine götürerek itiraz edecek. Katalonya yerel polisinin yüzde 85'i de bu yasayı uygulamayacağını söylüyor." ifadesini kullandı.
Katalonya'nın önemli gazetelerinden La Vanguardia da "Katalonya hükümeti, çoğunluğunu zorla kabul ettirerek 1 Ekim'deki referandumu ilan ediyor" manşetini attı.
"Devlet krizi" başlığı altında yayınlanan başmakalede de "Katalonya parlamentosundaki genel kurul, bağımsızlık maceracılarının yarattığı sosyal ve siyasi bölünmenin açık bir aynası oldu. Katalonya'da kurumsallık çok ciddi yara aldı. Avrupa Birliği Komisyonu, Katalonya'da yaşananlara ilişkin kriterlerini açıkça ortaya koymalı." ifadelerine yer verildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.