İspanya'nın La Tomatina festivalinde 120 ton domates kullanıldı
Bunol'da bir dönem yasaklansa da 1945 yılından bu yana süregelen bir gelenek olan ve her ağustos ayının son çarşambası gerçekleşen La Tomatina festivali, bu yıl da kasaba sokaklarını kırmızıya boyadı.
Kasaba merkezinde düzenlenen ve giriş ücreti 15 avro olan festival kapsamında 120 tondan fazla domates, 7 kamyonla kasaba merkezine getirildi.
Yaklaşık 22 bin kişinin katıldığı festivalde bu yıl ayrıca VIP olarak 500 avroya da biletler satıldı.
Kasaba içinde belirli noktalarda dökülen domatesleri birbirlerine atarak eğlenen katılımcıların domates savaşı yaklaşık 2 saat sürdü.
Güvenlik kontrolünden geçerek domates savaşının yapıldığı sokaklara girenlerin yanlarında kesici veya sert cisimler bulundurmalarına izin verilmedi.
Domates savaşı sonunda katılımcılar, sokaklar ve kasabadan geçen nehir her yıl olduğu gibi yine kırmızıya bürünse de temizlik görevlileri tazyikli sularla temizliğe başladı.
- Festivalin nasıl başladığı bilinmiyor
Bunol kasabasında her yıl ağustosun son çarşamba günü yapılan "La Tomatina" festivalinin nasıl başladığı konusunda net bilgi bulunmuyor.
En yaygın rivayete göre, 1945 yılında Bunol’da komşular arasında çıkan bir anlaşmazlıkta tarafların birbirlerine tezgahtaki sebze ve meyveleri atması LaTomatina’nın başlangıcı olarak kabul görüyor.
Festival, 1950'lerin başında yasaklansa da halk arasında bazı gençler kutlamalara devam etmiş hatta bazı katılımcılar birbirlerine domates fırlattıkları için gözaltına alınmıştı.
Halk, festivalin tekrar başlaması için 1957'de cenaze marşları çalarak protesto amacıyla "domates cenazesi" adlı bir eylem düzenlemiş ve bunun ardından yerel yönetim La Tomatina'yı tekrar başlatıp, bu günü kasabada resmi tatil ilan etmişti.
La Tomatina, Turizm Bakanlığı tarafından 2002 yılında İspanya'nın "uluslararası turistik değeri" ilan edilmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.