İSO 500 açıklandı! Türkiye'nin en büyüğü belli oldu
stanbul Sanayi Odası'nın (İSO) hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2022 Araştırması'na göre, Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ (TÜPRAŞ), üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla en büyük sanayi kuruluşu olma unvanını korudu.
İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, düzenlediği basın toplantısında, İSO'nun Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırmasının sonuçlarını açıkladı.
Enerji ilk sırada
Araştırmaya göre, TÜPRAŞ üretimden satışlarda 418,4 milyar lirayla listede ilk sırayı alırken, 2021'de üçüncü sırada olan Star Rafineri 189,2 milyar lirayla ikinciliğe yükseldi. Geçen yıl ikinci sırada bulunan Ford Otomotiv ise 140,1 milyar liralık üretimden satışla 3'üncü oldu.
İstanbul Altın Rafinerisi (İAR) 87,8 milyar liralık üretimden satışla 4'üncü sırada yer alırken, İAR'ı, 69,5 milyar lirayla Ereğli Demir ve Çelik, 66,9 milyar lirayla İskenderun Demir ve Çelik izledi. İAR ile Ereğli Demir ve Çelik'in ikişer basamak yükselmesi dikkat çekti.
Toyota Otomotiv 65,9 milyar lirayla 7'nci, Arçelik 64,1 milyar lirayla 8'inci, Oyak-Renault 62,7 milyar lirayla 9'uncu, Tofaş 59,8 milyar lirayla 10'uncu sırada yer aldı. Toyota 3 basamak birden gerilerken, Arçelik, Oyak-Renault ve Tofaş'ın sıralamadaki yeri değişmedi.
İSO 500
Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırması, Türkiye'deki sanayi kuruluşlarının performansını değerlendirmek ve sıralamak amacıyla yapılan bir incelemedir. Bu araştırmanın kökenleri 1960'lı yıllara kadar uzanmaktadır. İlk kez 1968 yılında "100 Büyük Firma" olarak kamuya duyurulmuştur. Her yıl bir önceki yılın verilerinin açıklandığı bu çalışmanın kapsamı, 1978 yılında 300 kuruluşa, 1981 yılında ise 500 kuruluşa çıkarılmıştır.
1991 yılında, "Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu" araştırmasına ek olarak, "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nu İzleyen 325 Sanayi Kuruluşu" çalışması da hazırlanmış ve kamuya sunulmuştur. Bu ek çalışma, 1992-1997 yılları boyunca "İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu'nu İzleyen 250 Sanayi Kuruluşu" olarak devam etmiş, 1998 yılında ise kapsamı genişletilerek 500'e çıkarılmıştır. Bu şekilde, 1998 yılından itibaren Türkiye'nin 1000 Büyük Sanayi Kuruluşu'na ait veriler her yıl kamuya açıklanmaktadır.
Bu araştırmalar, Türkiye ekonomisinin önemli bir yansımasıdır ve Türkiye'deki büyük sanayi kuruluşlarının sıralamasını ve performansını izler. Aynı zamanda, akademik düzeyde birçok tez ve araştırmanın konusu olmuş, Türkiye'nin sanayi sektörünün gelişimini ve değişimini anlamak için önemli bir kaynak haline gelmiştir.
"İSO 500" sıralamalarında yer almak, iş dünyasında büyük bir prestij kaynağı olarak kabul edilir ve firmalar için önemli bir tanıtım fırsatı sunar. Hem yurt içinde hem de yurt dışında, bu sıralamalarda yer alan firmaların iş yapma kabiliyetleri ve başarıları konusundaki güveni artırır. Ayrıca, sıralamada yer alan firmalara, "İSO 500" logosunu kullanma hakkı tanınır, bu da kurumsal kimliklerini ve marka değerlerini güçlendirmelerine yardımcı olur. Genellikle bir ücret karşılığında kullanılan bu logo, müşterilere ve iş ortaklarına başarılarını vurgulama fırsatı sunar ve rekabet avantajı sağlar. Bu nedenle, iş dünyasında "İSO 500" sıralamalarında yer almak isteyen birçok firma, bu prestijli listeye girmek için çaba harcar ve başarılı bir şekilde sıralamada yer almanın faydalarını kullanır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.