İslam siyasi düşünce tarihi
Üç ana bölümden oluşan kitabın ilk bölümünde tarihsel ve kavramsal boyutları ile İslam'da siyasi akıl ve düşüncenin ortaya çıkışı, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) ve dört halife dönemi "siyasal toplum"un oluşumu ve İslam siyasi düşüncesine hakim olan temel ve genel ilkeler bağlamında ortaya konulurken ve İslam siyasi düşüncesinin teo-politik ve tarihi yapısal sorunları, çağdaş İslam siyasi düşüncesindeki ilişkiselliği çerçevesinde tartışılıyor.
İkinci bölümde, İslam'da ana siyasi mezhepler ve akımlar olarak Haricilik, Şiilik, Selefilik, Mu'tezile ve Ehl-i Sünnet'in siyasi düşünceleri, ortaya çıkışları, kendi içindeki fırkaları, gelişim süreçleri ve düşünürleri bağlamında derinlikli bir analize tabi tutuluyor. Üçüncü bölümde ise Ebu Hanife, İbn Mukaffa, El-Kindi, Farabi, Maverdi, Nizamülmülk, Gazali, İbn Rüşd, İbn Teymiyye, Nasuriddin Tusi ve İbn Haldun gibi İslam tarihindeki fakih, katip, devlet yönetiminde görev almış siyasi seçkinler ve İslam siyaset filozof ve kelamcılarının siyasi düşünceleri bilgi, toplum ve siyaset felsefeleri ekseninde tetkik ediliyor. Editörlüğünü Adem Çaylak'ın yaptığı kitapta 11 farklı yazarların makaleleri yer alıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.