İslam düşmanlığı kültürleri oldu
KORAY TAŞDEMİR
AGİT’in (Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) genel oturumlarına katılım dışında her yıl olduğu gibi bu yıl da lobi çalışmalarını sürdüren ve bir dizi yan etkinlik düzenleyen Avrupa’nın önemli STK’larından Sosyal Uyum için Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMISCO), çeşitli düşünce kuruluşlarıyla birlikte “Müslüman ve Göçmen Karşıtı Oluşumlara Karşı Sivil Cephe" konulu bir toplantı gerçekleştirdi.
Etkinlikte konuşan EMISCO Sözcüsü Veysel Filiz, popülist ve aşırı sağ eğilimli siyasi hareketler, onların destekçisi bir kısım medya ve maalesef bazı sivil toplum kuruluşları son yıllarda İslamofobik eksendeki söylemlerini yeni bir zemine oturtmayı başardılar.
Bu gelişmelerin sonucunda, İslam karşıtlığını ve Müslüman düşmanlığını, göçmen ve mülteci karşıtlığıyla birleştirerek, nefret söylemini normalleştirmenin de ötesine taşıyıp bir kültür haline getirdiler” dedi.
İslamofobi medyatik bir kültür haline geldi
İslam karşıtlığının, Müslüman düşmanlığının, göçmen ve mülteci karşıtlığının siyasi literatürde kazandığı boyutu dillendiren Filiz, bu durumla karşı karşıya kalan ülkelerin tepki koymaları için çağrıda bulunmak, aynı zamanda olası bir sivil cephe için çağrı yapmak için Varşova’da olduklarını söyledi.
“Bahsedilen nefret çerçevesi, kamusal politikaların oluşumunda temel ilke olarak kabul görmeye başladı ve Batı'da adeta bir kültüre dönüşmekte” diyen Filiz, bu duruma gelirken popülist siyasetçilerin oynadıkları rol son derece belirleyici olmuştur” diye konuştu.
AGİT üyesi 57 ülke temsilcisinin katıldığı genel kurulda yaptığı açıklamada insanların kültürel aidiyetine veya görüntüsüne göre sistemik bir devlet ırkçılığına maruz kaldıklarının altını çizen Filiz, “Normalleşmiş ve kurumsallaşmış bir İslamofobi son evrede siyasi ve medyatik bir kültür haline gelmiştir” dedi.
Üye ülkeler kültür politikalarına dikkat etmeli
Sözlerine “Nefret yerine karşılıklı anlayış ve birlikte yaşayabilme kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamak ortak geleceğimiz için zaruridir” şeklinde devam eden Filiz, EMISCO’nun kendine düşen görevi yerine getireceğini söyledi.
İnanç ve Din Özgürlüğü oturumunda söz alan EMISCO Gençlik Temsilcisi Yasemin Yürekli de “İfade özgürlüğü kavramına sığınarak nefreti yaymayı, hedef göstermeyi, insanların kutsallarına ve inançlarına hakaret etmeyi kabul edemeyiz” dedi.
Bunların önüne geçmek için üye ülkelerin kültür politikalarına dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Yürekli “Ve gerektiğinde hukuki müdahale de yapılmalıdır” diye konuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.