Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İslam düşmanlığı kültürleri oldu

Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)’in Varşova’da düzenlediği İnsan Hakları Toplantısı’nda konuşan Sosyal Uyum için Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMISCO) temsilcileri ‘İslamofobi’nin bir kültür haline geldiğini dile getirdi.
İslam düşmanlığı kültürleri oldu
05 Ekim 2018 10:50:00
Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)’in Varşova’da düzenlediği İnsan Hakları Toplantısı’nda konuşan Sosyal Uyum için Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMISCO) temsilcileri ‘İslamofobi’nin bir kültür haline geldiğini dile getirdi.

KORAY TAŞDEMİR

AGİT’in (Türkiye ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) genel oturumlarına katılım dışında her yıl olduğu gibi bu yıl da lobi çalışmalarını sürdüren ve bir dizi yan etkinlik düzenleyen Avrupa’nın önemli STK’larından Sosyal Uyum için Avrupalı Müslümanlar Girişimi (EMISCO), çeşitli düşünce kuruluşlarıyla birlikte “Müslüman ve Göçmen Karşıtı Oluşumlara Karşı Sivil Cephe" konulu bir toplantı gerçekleştirdi.

Etkinlikte konuşan EMISCO Sözcüsü Veysel Filiz, popülist ve aşırı sağ eğilimli siyasi hareketler, onların destekçisi bir kısım medya ve maalesef bazı sivil toplum kuruluşları son yıllarda İslamofobik eksendeki söylemlerini yeni bir zemine oturtmayı başardılar.

Bu gelişmelerin sonucunda, İslam karşıtlığını ve Müslüman düşmanlığını, göçmen ve mülteci karşıtlığıyla birleştirerek, nefret söylemini normalleştirmenin de ötesine taşıyıp bir kültür haline getirdiler” dedi.

İslamofobi medyatik bir kültür haline geldi

İslam karşıtlığının, Müslüman düşmanlığının, göçmen ve mülteci karşıtlığının siyasi literatürde kazandığı boyutu dillendiren Filiz, bu durumla karşı karşıya kalan ülkelerin tepki koymaları için çağrıda bulunmak, aynı zamanda olası bir sivil cephe için çağrı yapmak için Varşova’da olduklarını söyledi.

“Bahsedilen nefret çerçevesi, kamusal politikaların oluşumunda temel ilke olarak kabul görmeye başladı ve Batı'da adeta bir kültüre dönüşmekte” diyen Filiz, bu duruma gelirken popülist siyasetçilerin oynadıkları rol son derece belirleyici olmuştur” diye konuştu.

AGİT üyesi 57 ülke temsilcisinin katıldığı genel kurulda yaptığı açıklamada insanların kültürel aidiyetine veya görüntüsüne göre sistemik bir devlet ırkçılığına maruz kaldıklarının altını çizen Filiz, “Normalleşmiş ve kurumsallaşmış bir İslamofobi son evrede siyasi ve medyatik bir kültür haline gelmiştir” dedi.

Üye ülkeler kültür politikalarına dikkat etmeli

Sözlerine “Nefret yerine karşılıklı anlayış ve birlikte yaşayabilme kültürünün geliştirilmesine katkı sağlamak ortak geleceğimiz için zaruridir” şeklinde devam eden Filiz, EMISCO’nun kendine düşen görevi yerine getireceğini söyledi.

İnanç ve Din Özgürlüğü oturumunda söz alan EMISCO Gençlik Temsilcisi Yasemin Yürekli de “İfade özgürlüğü kavramına sığınarak nefreti yaymayı, hedef göstermeyi, insanların kutsallarına ve inançlarına hakaret etmeyi kabul edemeyiz” dedi.

Bunların önüne geçmek için üye ülkelerin kültür politikalarına dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Yürekli “Ve gerektiğinde hukuki müdahale de yapılmalıdır” diye konuştu.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin