Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İslam dünyası doğu Türkistan zulmüne sessiz

Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin'in 1 Ocak 2015 itibari ile bütün dini faaliyetleri anayasaya yasak olarak kabul etmesine tepki göstererek, "Bunun baş sorumlusu Doğu Türkistan Müslümanlarına yapılan zulme karşı sessiz kalan İslam Dünyası'nın Çin'e vermiş olduğu gizli destektir" dedi.
İslam dünyası doğu Türkistan zulmüne sessiz
30 Aralık 2014 12:28:00
Doğu Türkistan Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin'in 1 Ocak 2015 itibari ile bütün dini faaliyetleri anayasaya yasak olarak kabul etmesine tepki göstererek, "Bunun baş sorumlusu Doğu Türkistan Müslümanlarına yapılan zulme karşı sessiz kalan İslam Dünyası'nın Çin'e vermiş olduğu gizli destektir" dedi.

EZGİ ÇELİK ANKARA

Çin'in Doğu Türkistan'da ki Müslümanlara uyguladığı din ve özgürlükler üzerindeki baskısı giderek artıyor. Doğu Türkistan'da 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Müslümanların işyerleri ve resmi kurumlarda namaz kılması ve başörtüsü yasaklanıyor. Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, yaşanan bu durumu Milat'a değerlendirerek İslam Dünyası'nın Doğu Türkistan'a olan sessizliğine tepki gösterdi.

İbadet, terör faaliyeti olarak algılanmakta

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Genel Başkanı Seyit Tümtürk, Çin'in Doğu Türkistan'daki bütün din, vicdan hürriyeti ve özgürlükler üzerindeki yasakları yasallaştırarak meşrulaştırma çabalarının 1 Ocak 2015 tarihi itibari ile yürürlüğe gireceğini söyledi. Tümtürk, "Bununla birlikte Çin, Doğu Türkistan'da 1949'da işgal ettiği günden 2014'e kadar yaklaşık 65 yıldır uygulamış olduğu uluslararası hukuk ihlallerini, asimilasyonu soykırım seviyesine varan antidemokratik uygulamalarını, meşrulaştırma gayreti içerisinde" dedi. Tümtürk, bunun hiçbir şekilde kabul edilebilir bir durum olmadığını belirterek Doğu Türkistan'da ibadetin terör faaliyeti olarak algılanmakta olduğunu söyledi.

Çin zulmü bütün haksızlıkların anasıdır

1 Ocak 2015 tarihi itibariyle ibadetin kamuda tamamen yasaklanarak anayasal zemine çekilmeye çalışıldığı bu maddenin Tümtürk, Dünya da hiç emsali olmayan bir uygulama olduğunun altını çizdi. Tümtürk, "Filistin, Çeçenistan, Bosna'da böyle bir zulüm uygulanmadı. Namaz, oruç, sakal, bıyık başörtüsü yasaklanmadı. Çin zulmüne bütün haksızlıkların anası diyebiliriz. İbadet ve ibadetle ilgili bütün hak ihlalleri adeta zirve yapmış durumda" ifadelerinde bulundu.

Müslümanların suskunluğu Çin'i cesaretlendiriyor

Seyit Tümtürk, Müslümanların suskunluğunun bu konudaki samimiyetsizliğinin Çin'i cesaretlendirdiğini ifade ederek tepkisini şu sözlerle sürdürdü: "Çin yapmış olduğu katliamlarla, Doğu Türkistan da ki Müslümanların haksızlığa uğradığı her bir uygulamada İslam Dünyasının nabzını yokladı. Bu geçen süre içerisinde tek bir tepki itiraz olmayınca bugün Müslüman oldukları için bu haksızlıklara uğramaya devam ediyorlar" dedi.

Doğu Türkistan'da adı konmamış bir savaş var

Bugün Doğu Türkistan'da adı konmamış bir savaş olduğunu belirten Tümtürk, Doğu Türkistan'da ki mazlum, sivil Müslüman halk ile o bölgeyi işgal eden Dünya'nın en büyük askeri birliklerine teçhizatına sahip ateist, dinsiz yönetimin orantısız savaşını izlediğimizi ifade etti. Çin yönetiminin adı konmamış bu savaşı, vahşice bütün imkanlarını seferber ederek uygulamakta olduğunu kaydeden Tümtürk, "Çin, 1 Ocak 2015 itibari ile bütün dini faaliyetleri anayasaya yasak olarak kabul ediyorsa bunun baş sorumlusu, Doğu Türkistan Müslümanlarına karşı yapılan zulme sessiz kalan İslam Dünyası'nın Çin'e vermiş olduğu gizli destektir" dedi.