Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
38.04
Gram Altın
2832.41
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İSLAM, BARIŞ DİNİDİR

Diyarbakır'da düzenlenen '2013 Kutlu Doğum Programı'nda kardeşlik rüzgarı esti. On binlerce kişinin katıldığı programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bu topraklarda yüreği buruk hiç bir insan kalmasın istiyoruz" dedi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ise "Mensubu olduğumuz din, barış dinidir. Bu baharımız uzun sürecek" dedi.
İSLAM, BARIŞ DİNİDİR
16 Nisan 2013 00:00:00
Diyarbakır'da düzenlenen '2013 Kutlu Doğum Programı'nda kardeşlik rüzgarı esti. On binlerce kişinin katıldığı programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bu topraklarda yüreği buruk hiç bir insan kalmasın istiyoruz" dedi. Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir ise "Mensubu olduğumuz din, barış dinidir. Bu baharımız uzun sürecek" dedi.

Diyarbakır'da bulunan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, beraberinde Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Vali Mustafa Toprak ile Diyanet İşleri Başkanlığı'nca Diyarbakır Atatürk Stadı'nda düzenlenen "2013 Kutlu Doğum Programına" katıldı. Kur'an-ı Kerim tilavetinin ardından Diyarbakır Müftülüğü İlahi Korosu'nun Kürtçe, Zazaca, Arapça ve Türkçe ilahiler seslendirdiği programda konuşan Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Kürtçe "Allah gecenizi hayırlı eylesin" dedi.

Yüreği buruk hiç bir insan kalmasın

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bu topraklarda istiyoruz ki; onuru zedelenen hiç bir kardeşimiz kalmasın, yüreği buruk hiç bir insan kalmasın" dedi. Diyarbakır'da bulunan Başkan Görmez, Vali Mustafa Toprak'ın ardından Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'i ziyaretinde yaptığı konuşmada, Diyarbakır'a 14 yaşındayken ilk dini bilgilerini almak için geldiğini söyledi. Diyarbakır'daki peygamber sevgisinin kendisini çok heyecanlandırdığını ifade eden Görmez, akşam düzenledikleri "2013 Kutlu Doğum Programına" katılan Diyarbakırlıların yaşattığı büyük coşku için herkese teşekkür ettiğini kaydetti.

İnşallah yürekler özgürlüğüne kavuşur

Başkan Görmez, Kur'an-ı Kerim'de insanın yaratılış gayesini anlatan bir ayetin bulunduğunu vurgulayarak, şöyle konuştu: "O da buyuruyor ki; (Sizi yerden yarattım ve sizden yeryüzünü imar etmenizi istedim) İnsanlar yeryüzünü inşa ediyorlar ama imar etmiyor. İnsanlar geçicidir ama şehirlerin maddi ve manevi hayatı kalıcıdır. İnsanlar gönül dünyalarını imar edemezlerse, şehirleri de imar edemezler. Bugün yaşadığımız en büyük sorunlardan bir tanesi, insanlar şehirler, gökdelenler inşa ediyorlar ama gönülleri imar edemiyorlar. Gönülleri imar edemeyince, şehirleri de imar etmeleri mümkün değil. Diyarbakır tarihi dokusu ve manevi hayatı yüksek bir kent, burada bulunmaktan çok büyük mutluluk duydum. İnşallah yürekler özgürlüğüne kavuşur. Yürekler içinde sevgi, barış ve kardeşilik olduğu zaman özgür olur. Yüreklerin en ağır yükü kin, öfke, düşmanlık, husumet ve küslüktür. Bütün bunlar yüreklere büyük yük getiriyor, yürekler işgal edilmiş oluyor. Yürekler işgal edilince kardeşlikler ihlal edilir. Bu sene, üzerinde durduğumuz konu insan onuru. Bu topraklarda istiyoruz ki; onuru zedelenen hiç bir kardeşimiz kalmasın, yüreği buruk hiç bir insan kalmasın."

Mensubu olduğumuz din, barış dinidir

Belediye Başkanı Osman Baydemir ise Diyanet İşleri Başkanlığı'nın barış, kardeşleşme, kucaklaşma ve helalleşme sürecine sunmak istediği destekten heyecan duyduğunu söyledi. Onurlu insan yaşamının önemli vazgeçmezlerinden bir tanesinin ekonomik ve sosyal kalkınma olduğunu, barışla ekonomik ve sosyal kalkınmanın da gerçekleştirileceğine inandığını dile getiren Baydemir, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'da bu yıl baharımız uzun sürecek. Çünkü iklimsel baharla, barış ve kardeşlik iklimi birlikte yaşanıyor. Rabbimden dileğim barış ikliminin kalıcılaşmasıdır. Hepimizin el birliğiyle ülkemizde bütün halklarımız arasında eşitlik, özgürlük, adalet ve birlikte yaşam temelli barışın inşasını inşallah hep beraber gerçekleştiririz. Diyarbakır 33 medeniyete ev sahipliği yaptı. Şükürler olsun ki; mensubu olduğumuz din, barış dinidir. Bütün toplulukları inançları, dilleri ve kültürleriyle kabul eden bir dindir. Din adamlarımızın kardeşleşme sürecine sunabilecekleri çok büyük katkıların olduğunu düşünüyorum."