Dolar (USD)
35.25
Euro (EUR)
36.84
Gram Altın
2964.01
BIST 100
9624.12
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İSKİ'nin 2023 yılı bütçesi 32.8 milyar lira olarak onaylandı

Meclis Genel Kurulunda Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı.
İSKİ'nin 2023 yılı bütçesi 32.8 milyar lira olarak onaylandı
24 Kasım 2022 20:15:41
Meclis Genel Kurulunda Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasasının Düzenlenmesine Dair Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerinde görüşmeler tamamlandı.

İBB Meclisi kasım ayı toplantısının beşinci oturumu, Meclis 1. Başkanvekili Zeynel Abidin Okul başkanlığında Saraçhane'deki belediye binasında gerçekleştirildi.

Meclis'te yapılan İSKİ Genel Kurulu'nda, kurumun 2023 yılı mali bütçesi görüşüldü.

İSKİ Genel Müdürü Şafak Başa, bütçe ve devam eden/planlanan yatırımlar üzerine sunum yaptı.

Tamamlanan 20 tesis ve tünelin açılışını gerçekleştirdiklerini aktaran Başa, aralık ayında Baltalimanı Biyolojik Arıtma Tesisi'ni açacaklarını, Yenikapı Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi'nin ise temelini atacaklarını söyledi.

Başa, "2023 yılında toplam 10 milyar 648 milyon liralık su, atık su ve çevre yatırımı gerçekleştireceğiz." dedi.

AK Parti'li Turan'dan eleştiri

AK Parti'li Meclis Üyesi Seçkin Turan, İSKİ'nin son 3,5 yıldaki yönetim zafiyeti yüzünden sadece su zamlarıyla anılan bir kurum haline geldiğini söyledi.

İSKİ'nin elindeki imkan, bilgi, tecrübe ve kapasiteyi nasıl kullandığını soran Turan, "İstanbul'a ve suyun geleceğine dair İSKİ ne gibi katkılar sunmuştur? Yeni içme suyu kaynakları tespit etmiş midir? Atık su arıtma kapasitesi artırılmış mıdır?" sorularını yöneltti.

Turan, İBB ve İSKİ'deki yönetim anlayışını eleştirerek, ''Belediye başkanımız, seçimlerden önce dünyanın en pahalı suyunun İstanbul'da olduğunu, yaşam kaynağı olan suyu ucuzlatacağını vadetmesine rağmen yönetimin başına geçtikten sonra ilk genel kurulda yüzde 80 zam talebinde bulundu." dedi.

Su fiyatlarında 2019'dan sonra anormal bir artış olduğunu dile getiren Turan, yıllardır oluşturulan tecrübe ve birikimin son 3,5 yıllık süreçte yok sayıldığını, akla ve bilime dayalı kararların alınmadığını söyledi.

İSKİ'deki kayıp sudan bahseden Turan, terfi merkezlerinden basılan temiz su miktarının geçmiş yıllara oranla anormal şekilde arttığını, şebekeye verilen su miktarının ise aynı kaldığının görüldüğünü belirtti.

Turan, bu artışın sebebinin Sayıştay raporlarında ifade edildiğini dile getirerek, "İSKOM çalıştırılmadığından ya da çalıştırılamadığından dolayı burada 336 milyon metreküp su kaybı var. Enerjisi ödenmiş, su temizlenmiş, o dönemki bedeli 2 milyar, şu anki bedeli 4 milyar lira olan su kaybı var." diye konuştu.

Bütçedeki sermaye giderlerinin payının ortalama yüzde 46'dan yüzde 32'ye düşürüldüğünü, yeni yatırımlara ayrılan pay son 5 yılda yüzde 30 iken, bu bütçede yüzde 18 olarak yer aldığını anlatan Turan, 2023 yılı bütçesinin rakam olarak büyüdüğünü ama yatırım olarak küçüldüğünü kaydetti.

CHP'li Meclis Üyesi Nerze Özyurtlu ise İSKİ'nin bütçesinin yüzde 80'inin su gelirinden oluştuğunu söyledi.

Özyurtlu, 2023 yılı gelir bütçesinin kademeli su satış tarife teklifi üzerinden hesaplandığını ve 30 milyar 820 milyon lira olduğunu ifade ederek, gider bütçesinin 32 milyar 836 milyon lira olarak tasarlandığını, aradaki yaklaşık 2 milyar lira farkın borçlanmayla kapatılmasının hedeflendiğini söyledi.

Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından İSKİ'nin bütçesi onaylandı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin