Dolar (USD)
34.08
Euro (EUR)
38.00
Gram Altın
2834.43
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'İşkenceci' demek yasak!

Diyarbakır Cezaevi Komutanı Esat Oktay Yıldıran'a "işkenceci" demek artık suç. İlk mahkum ise gazeteci-yazar Rasim Ozan Kütahyalı. Karara tepki gösteren Kütahyalı, "Bu utanç verici karara söylenecek bir şey yok. Demek ki bu darbeci kafa yargıda hala mevcut" dedi.
'İşkenceci' demek yasak!
01 Mart 2013 07:01:00
Diyarbakır Cezaevi Komutanı Esat Oktay Yıldıran'a "işkenceci" demek artık suç. İlk mahkum ise gazeteci-yazar Rasim Ozan Kütahyalı. Karara tepki gösteren Kütahyalı, "Bu utanç verici karara söylenecek bir şey yok. Demek ki bu darbeci kafa yargıda hala mevcut" dedi.

FERHAT AÇIL

Türkiye "darbe" konusunda mazisi başarılarla(!) dolu bir ülke. Ne tank paletlerinin çıkardıkları seslere yabancı ne de askerlerin hazır kıta şehrin sokaklarında yürüyüşüneu2026 Ne de cezaevlerinin işkence sesleriyle yankılanmasına. Türkiye'nin böyle bir ortamdan çıkıp, darbelerle ve işkencecilerle yüzleşmesi uzun yıllar aldı. Ordusunda oluşan darbe kültürünü yıkma mücadelesi ise halen devam ediyor. 12 Eylül referandumuyla darbecilerin yargı önünü çıkıp hesap vermesini halk büyük çoğunlukla onayladı. Ve darbeciler geç olmadan yargı karşısına çıktı. Akabinde de 28 Şubat darbesinin mimarlarıu2026

Koridorlarda yüzleşme

Meclis'te kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonu, dönemin mağdurlarını, faillerini bir bir dinledi. Raporlar hazırladı. Bunu da kamuoyuyla paylaştı. En çarpıcı olay ise komisyonda bulunan Milletvekili Sırrı Süreyya Önder'in Mamak Cezaevi'nde kendisine işkence yaptığını söylediği Mamak Cezaevi Müdürü emekli Albay Raci Tetik'le yüzleşmesi oldu. Bir de AK Parti İstanbul Milletvekili Harun Karaca'nın işkencecisiyle yüzleşmesi.. Geçen yıl Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu'na gelen 28 Şubat döneminin İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan hiç ummadığı bir yüzleşmeye muhatap oldu. Karaca'nın "Bana işkence yapmadınız mı?" sözleri yaşanan mağduriyetinin en çarpıcı örneği.

İşkencenin Diyarbakır notası

1980 darbesinin en büyük sembolü, acısı Diyarbakır Cezaeviu2026 İşkenceye maruz kalanların bugün bile adını anmaya çekindiği, önünden geçerken işkence seslerinin kulaklarını tırmaladığı bir "zindan", bir "ölüm hapishanesi"u2026 Diyarbakır Cezaevi bugünlerde bir kez daha gündemde. Bu sefer işkenceyle değil Gazeteci-Yazar Rasim Ozan Kütahyalı'ya verilen ceza ile gündemde. Nedeni ise Kütahyalı'nın Diyarbakır Cezaevi Komutanı Esat Oktay Yıldıran'a "işkenceci" demesi. Bu karara, "Yargıdaki darbeci kafa hala mevcut" diyerek tepki gösteriyor Kütahyalı.

Hukuk adına utanç verici

Esat Oktay Yıldıran'a "işkenceci" demeye devam edeceğini belirten Kütahyalı, "Bu karara söylenecek bir şey yok. Demek ki bu darbeci kafa yargıda hala mevcut. Yoksa mümkün değil. Diyarbakır Cezaevi'nden çıkan herkesin işkence gördüğünü anlattığı bir adama, "işkenceci" dediğim için 90 gün hapis cezası almamın başka bir yorumu olamaz. Başka bir olay bu. Diyarbakır Cezaevinde çıkan herkesin anıları ortada. Bu hukuk adına utanç verici bir durum, bir karar. İsterlerse hapse atsınlar, Esat Oktay Yıldıran'a işkenceci demeye, Diyarbakır zindanına da işkencehane demeye devam edeceğim. İşkencenin her türlüsü insanlık suçudur ve insanlık suçuyla mücadele etmeye devam edeceğim" ifadelerini kullanıyor.

Başbakan da mahkum edilebilir

Hakim Onur Özsaraç'ın kararıyla Yıldıran'a "işkenceci" diyenlere mahkumiyer yolunun açıldığını kaydeden Kütahyalı, "İlk mahkum olan ben oldum... Yani defalarca Diyarbakır Cezaevi'nde yapılan işkenceleri lanetleyen, Esat Oktay'a işkenceci diyen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Adalet Bakanı Sadullah Ergin de her an mahkum edilebilir!" diyor.