Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

IŞİD'e Avrupa'dan katılım artıyor

AB, IŞİD ve diğer gruplara katılmak üzere Avrupa'dan Suriye ve Irak'a gidenlerin sayısının 3 bini aştığını açıkladı.
IŞİD'e Avrupa'dan katılım artıyor
25 Eylül 2014 09:09:00
AB, IŞİD ve diğer gruplara katılmak üzere Avrupa'dan Suriye ve Irak'a gidenlerin sayısının 3 bini aştığını açıkladı.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) 'yabancı savaşçılar' üzerine yapılacak oturum öncesinde, Avrupa Birliği (AB) Terörle Mücadele Koordinatörü Gilles De Kerchove, IŞİD ve diğer gruplarla birlikte savaşmak üzere Avrupa ülkelerinden Suriye ve Irak'a giden yabancıların sayısının 3 bini aştığını belirtti.
Avrupa Parlamentosu Güvenlik ve Savunma Alt Komitesi'nde (SEDE) konuşan De Kerchove, sayının giderek yükseldiğine vurgu yaparak, "Daha önce de yabancı savaşçılar gördük ama sayı hiç bu kadar yüksek olmamıştı" dedi.
Her yabancı savaşçının ülkesine döndükten sonra terör eyleminde bulunmasının söz konusu olmadığını, bunlardan sadece az bir bölümünün bu yönde bir adım atacağının düşünüldüğünü ifade eden De Kerchove, "Bunlar için hazır olmalı ve uygun önlemleri almalıyız" diye konuştu.
Türkiye ile işbirliği
Daha önce IŞİD kadar mali imkan ve kaynağa sahip bir örgütle karşılaşılmadığını vurgulayan De Kerchove, "Tahminen savaşçı sayısı 31 bin. Irak ve Suriye'nin üçte birini kontrol ediyor, su ve petrol kaynaklarına sahip, gelişmiş silah sistemleri var ve günlük gelirleri 1-2 milyon dolar seviyesinde" ifadelerini kullandı.
AB ülkeleri arasında bilgi paylaşımının önemine dikkat çeken De Kerchove, radikalleşme sürecinin önlenmesi, şüpheli yolculukların belirlenmesi, savaşmaya gidenler döndüğünde izlenecek yaklaşım, yolculukların da önlenmesini içeren yasal düzenleme ve üçüncü ülkelerle işbirliğinin artırılması unsurlarına odaklandıklarını belirtti.
Türkiye'nin yabancı savaşçılar için geçiş ülkesi konumunda olduğunu belirten De Kerchove, AB ile Türkiye'nin yakın işbirliği içinde olduğunu söyledi. "Türkiye çok sayıda sorunla karşı karşıya. 1,5 milyon kadar mülteci var. Etkileyici bir kamp oluşturdular, IŞİD'in hedefi oldular, her yerden gelen insanlar Suriye'ye geçmeye çalışıyor. Daha fazla adım atılması gerekiyor ama şu ana kadar atılmış adımlar da var" dedi.
De Kerchove, Türkiye ve bölge ülkeleriyle işbirliği içinde olunan alanları, yabancı savaşçıların belirlenmesi, havacılık güvenliği, önleme ve sınır kontrolü olarak sıraladı.
PKK'yı terör listesinden çıkarma koşulu
"IŞİD'e karşı mücadele edenler arasında PKK'nın da bulunduğu, bu nedenle bu örgütün AB'nin terör örgütleri listesinden çıkarılıp çıkarılmayacağına" yönelik bir soruyu yanıtlayan De Kerchove şunları söyledi:
"IŞİD ile savaşıyorlar hatta bazılarına göre peşmergelerden daha etkili savaşıyorlar. Son derece aktifler ancak Türkiye, Kürtler ile barış süreci içinde. Türkiye'den gelen mesaj PKK'nın şu an olduğu gibi listede tutulmaya devam edilmesi ve çözüm süreci dışında bir alternatifin olmadığının gösterilmesi yönünde. Süreç bağlamında anlaşmaya varıldığında PKK listeden çıkarılır."
Kaynak: AA
En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin