Dolar (USD)
34.25
Euro (EUR)
37.16
Gram Altın
2997.06
BIST 100
8793.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İşgalden kurtarıldı! Füzuli'ye dönüş başladı

Azerbaycan, 30 yıllık işgalin sonrasında geri aldığı Füzuli şehrine, tekrar yaşam kurmak isteyen 23 aileyi döndürdü.
İşgalden kurtarıldı! Füzuli'ye dönüş başladı
18 Ağustos 2023 20:16:20
Azerbaycan, 30 yıllık işgalin sonrasında geri aldığı Füzuli şehrine, tekrar yaşam kurmak isteyen 23 aileyi döndürdü.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in "Büyük Dönüş" olarak adlandırdığı girişim kapsamında, Ermenistan'ın işgalinden kurtarılan bölgelere ailelerin yerleştirilmesi projesi aktif bir şekilde ilerlemeye devam ediyor.

Proje kapsamında 90 kişiden oluşan 23 aile, Füzuli'ye yerleştirildi.

Füzuli şehrine gelen aileler, Devlet Komitesinin Ülkeye Geri Gönderme Departmanı yetkililerince karşılandı. Aileler, Füzuli şehrinin ilk binaları olan evlere yerleştirildi.

Ermenilerce 1993 yılında işgal edilen Füzuli, Azerbaycan ordusunca 17 Ekim 2020'de kurtarıldı.

Azerbaycan, 44 gün süren "vatan savaşı"yla işgalden kurtardığı bölgeye yaklaşık 3 yıldır yaşam alanları, yollar ve havaalanları yapıyor.

azebaycan_d583e99c6680edf2384ae90fc3d63726.jpg

020 Dağlık Karabağ Savaşı, İkinci Karabağ Savaşı veya 44 Günlük Savaş olarak da adlandırılan çatışmalar, Dağlık Karabağ'da Türkiye destekli Azerbaycan ile Ermenistan ve Ermenistan'ın desteklediği tanınmayan Dağlık Karabağ Cumhuriyeti arasında yaşanan silahlı çatışmalardır.

Çatışmalar 27 Eylül 2020'de, önceki Karabağ Savaşı'nın ardından kurulan temas hattında başladı. Her iki taraf da askerî ve sivil kayıplar yaşadı. Başlangıçta sınırlı çatışmalar zamanla Azerbaycan kuvvetlerinin ilerlemesiyle büyüyerek de jure olarak Azerbaycan'a ait olan Dağlık Karabağ ile etrafındaki yedi bölgenin Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin işgalini sonlandırmaya evrildi.

Çatışma sırasında Ermenistan ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti sıkıyönetim ilan ederken, Azerbaycan kısmi sıkıyönetim ve savaş hâli ilan etti. Birden fazla ülke ve Birleşmiş Milletler tarafları gerilimi azaltmaya ve müzakereleri sürdürmeye çağırdı. Ateşkes ilanlarına rağmen çatışma devam etti.

Savaşın ardından Azerbaycan'ın zaferiyle sonuçlanmasıyla imar çalışmaları başladı. Binlerce mülteci geri döndü. Savaş sonucunda 40 bin Azeri ve 90 ile 100 bin Ermeni yerinden edildi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, zaferi güçlendirdi ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla geniş kapsamlı bir askerî geçit töreni düzenledi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin
Masrafsız Bankacılık
Görüntülü Görüşme