Dolar (USD)
34.06
Euro (EUR)
37.94
Gram Altın
2803.80
BIST 100
9774.49
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İşgalci İsrail ordusunda broşür krizi! Emir komuta zinciri koptu

İşgalci İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki El-Vezzani köyüne yönelik tahliye bildirilerinin emir komuta zinciri dışında atıldığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.
İşgalci İsrail ordusunda broşür krizi! Emir komuta zinciri koptu
15 Eylül 2024 15:12:51
İşgalci İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyindeki El-Vezzani köyüne yönelik tahliye bildirilerinin emir komuta zinciri dışında atıldığını ve olayla ilgili soruşturma başlatıldığını açıkladı.

İşgalci İsrail ordu radyosunun bildirdiğine göre, Lübnan’ın güneyindeki El-Vezzani köyüne zorunlu tahliye bildirilerinin, İşgalci İsrail ordusunun komuta zincirinin onayı olmadan 769. Bölge Tugayı tarafından atıldığı ortaya çıktı. Yapılan açıklamada, tugayın kendi insansız hava aracıyla (İHA) köy sakinlerine yönelik bu bildirileri dağıttığı ve bu adımın ne hava kuvvetlerine ne de üst komutanlıklara danışılmadan gerçekleştiği belirtildi. Ordu, olayın münferit bir girişim olduğunun altını çizerek, konuya ilişkin bir soruşturma başlatıldığını duyurdu.

emir-komuta-zinciri-koptu_bc0170d6e873bc7425580cdfa073f8a5.jpg

Bölgeyi terk etmeyenler terörist ilan edilecek

Lübnan'ın resmi haber ajansı NNA ise daha önce El-Vezzani köyü sakinlerine, köyü terk etmeleri yönünde emirler içeren broşürlerin İşgalci İsrail tarafından atıldığını duyurmuştu. Sosyal medyada paylaşılan bu broşürlerde, köy halkına Hizbullah’ın bölgeden atış yaptığı belirtilerek, "Evlerinizi derhal terk ederek saat 16.00’ya kadar kuzeydeki Hiyam köyüne ilerleyin. Bu vakitten sonra burada kalan herkes terörist olarak kabul edilecektir." ifadeleri yer almıştı.

İşgalci İsrail Ordu Sözcülüğü, Anadolu Ajansı’nın konuyla ilgili sorusuna verdiği yanıtta, bildirilerin atılmasıyla ilgili haberlerin araştırıldığını belirtmişti.

Bu arada İşgalci İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde de sık sık benzer yöntemlere başvurarak, sivillere havadan zorunlu tahliye emirleri içeren broşürler atıyor ve bu yöntemle yerinden edilmeyi dayatıyor. Birleşmiş Milletler'in paylaştığı verilere göre, Gazze Şeridi'nde yaşayan 2,3 milyon nüfusun yaklaşık yüzde 90'ı, hayatlarının bir döneminde en az bir kez yerinden edilmiş durumda.

İşgalci İsrail ordusu ile Lübnan'daki Hizbullah arasında 8 Ekim 2023'ten bu yana çatışmalar yaşanıyor. Bu çatışmalar, bölgedeki gerilimi tırmandırırken, siviller üzerindeki baskı ve yerinden edilme tehditleri de artış gösteriyor.