Dolar (USD)
34.18
Euro (EUR)
38.23
Gram Altın
2901.66
BIST 100
9686.51
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İşgalci bu kez de surları hedef aldı

İsrail, Mescid-i Aksa’dan sonra Kudüs’teki Osmanlı eserlerini yok etmek için harekete geçti. Filistin’in Türkiye Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, İsrail’in Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan tarihî Kudüs Surlarını yıkacağı uyarısında bulundu.
İşgalci bu kez de surları hedef aldı
01 Şubat 2019 08:14:00
İsrail, Mescid-i Aksa’dan sonra Kudüs’teki Osmanlı eserlerini yok etmek için harekete geçti. Filistin’in Türkiye Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, İsrail’in Kanuni Sultan Süleyman döneminde yaptırılan tarihî Kudüs Surlarını yıkacağı uyarısında bulundu.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

Filistin’deki İslam eserlerine tahammül gösteremeyen İsrail’in Kanuni Sultan Süleyman tarafından şehrin etrafına yaptırılan surları yıkmak için fırsat kolladığı açıklandı.

Filistin özgür olmadıkça tüm şehirler tutsaktır konulu panelde konuşan, Filistin’in Türkiye Büyükelçisi Dr. Faed Mustafa, İsrail’in Kanuni Sultan Süleyman döneminde yapılan tarihî Kudüs Surlarını yıkarak İslâm tarihinin izlerini silmek istediğini açıkladı.

Mustafa, İsrail’in, Türkiye’den Kudüs’e ziyaretçi sayısının artmasından da endişelenerek vize konusunda engeller çıkardığının altını çizdi. Büyükelçi Mustafa, TİKA’nın Kudüs’teki faaliyetlerini de bitirmek için “İsrail yönetiminden onay alma” şartı getirildiği bilgisini de paylaştı.

Türkiye zor durumda bırakılmak isteniyor

Türkiye’nin zor durumda bırakılmak istendiğini ve zorlu bir süreç yaşandığını ifade eden Büyükelçi Mustafa, Türkiye ve Türk halkının daha önceki zorluklar karşısında başarılı olduğu gibi bu zorluklar karşısında da başarılı olacağını ifade etti. Büyükelçi Mustafa, Filistinlilerin ve Türklerin tek millet olduğunu vurgulayarak, “Bir Türk vatandaşı Filistin’i gezdiği zaman hiçbir surette yabancılık hissetmez. Çünkü ataları Osmanlı’nın izlerini başta Kudüs olmak üzere tüm Filistin kentlerinde görebilir. Filistin halkının tüm sorunları Osmanlı’nın Filistin’den çıkmasıyla birlikte başladı. O dönem hem bizim üzerimizde hem de Osmanlı üzerinde büyük oyunlar oynanıyordu. 400 yıl aynı devlet çatısı altında yaşadığımız için iş birliği konularımız çok fazla ve çok geniş. Ortak tarihimiz, ortak kültürümüz, ortak gelenek-göreneklerimiz ve ortak geleceğimiz var” diye konuştu.

İsrail Türklerden rahatsız

İki hafta önce Kudüs’ün işgalci belediye başkan yardımcısının yaptığı konuşmayı vurgulayan Büyükelçi Mustafa sözlerini şöyle sürdürdü: “O konuşmada tarihî Kudüs surları ile ilgili olarak ‘Bu surlar Kanuni Sultan Süleyman zamanında yapıldı’ dedi ve Kudüs surlarının yıkılmasını istedi. Yahudileştirme politikaları gereği Tarihî Kudüs Surlarını İslam tarihinin en önemli izlerinden biri olarak görüyorlar ve bu izi yok etmek istiyorlar. İsrail, Türkiye ile ilgili son aylarda bazı engellemelere başladı. İsrailliler, Türkiye’den Mescid-i Aksa’yı ve Kudüs’ü ziyaret edenlerin sayısının artmasından büyük rahatsızlık duydular. Bu yoğunluğu azaltmak hatta bitirmek için son aylarda engeller koymaya başladılar. Türk vatandaşlarına özellikle vize alma konusunda ciddi zorluklar çıkarıyorlar. İşgalci İsrail aynı zamanda TİKA’nın da faaliyetlerini sınırlandırma kararı aldı ve herhangi bir proje yapmak istediklerinde İsrail’den onay alma şartını getirdi.”