Dolar (USD)
34.12
Euro (EUR)
38.10
Gram Altın
2876.41
BIST 100
9900.25
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İş hayatına arabuluculuk yön verecek

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması dün itibariyle başladı. İşçilerin uzun davalar dolayısıyla mağdur edilmesinin önüne geçecek olan düzenleme ile çalışanların hak mahrumiyetlerinin önüne geçilecek.
İş hayatına arabuluculuk yön verecek
02 Ocak 2018 10:51:00
İşçi-işveren uyuşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması dün itibariyle başladı. İşçilerin uzun davalar dolayısıyla mağdur edilmesinin önüne geçecek olan düzenleme ile çalışanların hak mahrumiyetlerinin önüne geçilecek.

NEŞAT GÜNDOĞDU/ANKARA

İşçi-işveren uyuşmazlıklarında arabulucuya başvurmadan dava açılamaması şartını taşıyan yeni İş Mahkemeleri Kanunu'nun yürürlüğe girmesinin ardından söz konusu uyuşmazlıklar arabulucuya gitmeden mahkemeye taşınamayacak. Adalet Bakanlığı'ndan alınan bilgiye göre yeni uygulamanın 1 Ocak 2018'den itibaren başladı. Bu uygulama ile işe iade davaları dahil olmak üzere bireysel iş uyuşmazlıklarında, alacak ya da tazminat taleplerinde, kıdem ve ihbar tazminatında, fazla mesai ücreti, kötü niyet tazminatı gibi konularda artık önce arabulucuya başvurulacak.

Başvurular arabuluculara yapılacak

İşçi ve işveren, dava açmadan önce arabulucuya başvuracak. Başvurular, 108 adliyede kurulan arabuluculuk bürolarına yapılacak. Arabuluculuk bürolarının bulunmadığı yerlerde ise başvuruları Sulh Hukuk Mahkemesi Yazı İşleri Müdürlükleri alacak. Müracaatlarda, yargı gideri, harç, tanık, bilirkişi ücreti gibi bir ödeme yapma zorunluluğu bulunmayacak. Arabuluculuk görüşmeleri üç hafta içerisinde tamamlanacak. Zorunlu durumlarda arabulucu tarafından bu süre en fazla bir hafta daha uzatılabilecek. Böylece, işçi-işveren uyuşmazlıklarında uzun yıllar süren mahkeme süreçleri sona erecek.

Anlaşma metni gizli olacak

Tarafların anlaşamaması durumunda ilk iki saatlik arabuluculuk ücreti Adalet Bakanlığı tarafından karşılanacak. Anlaşma sağlanması halinde ise arabuluculuk hizmeti karşılığında anlaşılan miktarın yüzde 3'ünü bir taraf, yüzde 3'ü de karşı tarafça ödenecek. Ücretin tamamını taraflardan biri de karşılayabilecek.

Arabuluculuk görüşmeleri gizli yapılacak, işçi ve işverenin kendi aralarında yaptığı anlaşma metni de gizli kalacak. Arabulucu da bu gizliliğe uyacak. Taraflar anlaştığında arabulucu bir anlaşma metni hazırlayacak, anlaşılan hususlarla ilgili bir daha dava açılamayacak. Böylece sorun tamamen çözülmüş olacak.

İlk oturuma katılmak zorunlu

Uyuşmazlıklara ilişkin arabuluculuk görüşmelerinin ilk oturumuna katılmak zorunlu olacak. Geçerli bir mazeret göstermeksizin ilk toplantıya katılmayan taraf, son tutanakta belirtilecek ve katılımı eksik olan taraf davada kısmen veya tamamen haklı çıksa bile yargılama giderinin tamamından sorumlu tutulacak. Görüşmeler sonrasında anlaşma sağlanamamasında ise taraflar iş mahkemelerine dava açabilecek.