'İş güvenliği'ne af geliyor ancak bir şartla
29 Kasım 2014 11:57:00
İş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurmayan işletmelere verilecek idari para cezalarına af geliyor. Ancak bir şartla: İşletmelerin 3 ay içinde uzman alması gerekiyor.
Çok tehlikeli ve tehlikeli iş yerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hekimi bulundurma zorunluluğuna uymayan işletmelere verilecek idari para cezalarına af geliyor. Yaklaşık 470 bin iş yerini ilgilendiren af, işletmelerin 3 ay içinde iş sağlığı ve güvenliği uzmanı bulundurması halinde geçerli olacak.
ISRARLA YAPMAYANA 170 BİN LİRA CEZA
Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri Hekimi Dr. Ali Çolak, bakanlığın açıklamalarının fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. 1 Ocak 2014'te yürürlüğe giren, çok tehlikeli ve tehlikeli işyerlerinde, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurma zorunluluğu yaklaşık 680 bin işyerini ilgilendiriyordu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada geçen 10 aylık süreçte sadece 205 bin işyerinin bu zorunluluğu yerine getirdiğini belirtti. Uzman ve hekim bulundurmayan işletmelere idari para cezaları verileceğini belirten Bakan Çelik, 3 ay içinde bu yönde adım atan işletmelere ise cezai müeyyide uygulanmayacağını belirtti. Aftan yaklaşık 470 bin işyeri yararlanabilecek. 3 ay içinde bir çalışma yapmayan işletmeleri ise yaklaşık 170 bin TL'lik ceza bekliyor. Güvenbir OSGB Genel Müdürü ve İşyeri hekimi Dr. Ali Çolak, birikmiş cezası olanlar için bir fırsat olduğunun altını çizdi.
İŞ KAZASI YAŞANMASIN
Kararın, yeni çıkan iş sağlığı ve güvenliği paketini desteklediğini de belirten Çolak, işletmelerin meslek hastalıkları, iş kazaları gibi problemlerle ve para cezaları ile karşılaşmamaları adına bu alımları bir an önce yapmaları gerektiğini söyledi. 6331 sayılı kanuna göre, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi bulundurmayan işletmelere aylık olarak yaklaşık 14 bin TL idari para cezası kesilmesi gerekiyor. 30 Haziran 2013'ten itibaren toplam 6.7 milyon işçi çalıştıran 500 binin üzerinde işyeri 'tehlikeli' kapsamında değerlendirilmeye başlandı. Buna göre bu işyerlerine iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve hemşire istihdam etme zorunluluğu getirildi. Berber, masaj salonu ve hatta hamamlar da artık bu çerçevede tehlikeli olarak değerlendiriliyor.
Kaynak: Milliyet
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.