İrlanda, İngiltere'yi yeniden sığınmacılar için "güvenli ülke" olarak tanımlayacak
İrlanda hükümeti bakanları, Adalet Bakanı Helen McEntee tarafından Bakanlar Kurulu'na sunulan planı topluca onayladı.
McEntee, İrlanda'da Yüksek Mahkemenin daha önce İngiltere'nin "güvenli üçüncü ülke" olduğu kararına karşı çıkması sonucu ortaya çıkan boşluğu kapatmak amacıyla önerisini İrlanda kabinesine sundu.
Kabine Toplantısı'na girerken gazetecilere açıklamalarda bulunan McEntee, "Bu sayede İngiltere'yi geri dönüşler için güvenli ülke olarak yeniden tanımlayabileceğiz." dedi.
Ülkesinin, İngiltere'den İrlanda'ya geçen sığınmacıların geri gönderilmesi için İngiliz hükümetiyle Brexit sonrası anlaşma yaptığını hatırlatan McEntee, ancak Kovid-19 salgını ve Yüksek Mahkemenin son kararı nedeniyle iade anlaşmasının etkili olmadığını kaydetti.
McEntee, önerdiği yasanın, Mahkemenin kararını yeniden ele alacağını ve oluşan boşluğu kapatacağını dile getirdi.
- İngiltere: Sığınmacıların geri dönüşünü kabul etmek için yasal zorunluluk bulunmuyor
İngiliz basınındaki haberlere göre, İngiltere Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan bir sözcü, İrlanda ve İngiliz hükümetleri arasında Brexit sonrası varılan anlaşmanın kapsamına ilişkin iddialarını yalanladı.
Sözcü, iki ülke arasında operasyonel düzenlemeler olduğunu kabul etti ancak sığınmacıların geri dönüşünü kabul etmek için "yasal zorunluluk olmadığını" vurguladı.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak da ITV kanalına yaptığı açıklamada, "Avrupa Birliği (AB), yasa dışı göçmenlerin geldiği Fransa'ya geri dönüşleri kabul etmezken, biz İrlanda üzerinden AB'den geri dönüşleri kabul etmeyeceğiz." ifadesini kullandı.
- İrlanda acil durum yasası çıkaracağını duyurmuştu
İrlandalı yetkililer, daha önce yaptıkları açıklamalarda, İngiltere'nin sığınmacıları Ruanda'ya sınır dışı etme planının, daha fazla sığınmacının İrlanda'ya gelmesini teşvik ettiği yönünde endişelerini dile getirmişti.
Bu nedenle İrlanda hükümeti, İngiltere üzerinden gelen sığınmacıları geri göndermek için acil durum yasası çıkarmaya hazırlandığını duyurmuş, İngiliz hükümeti ise hiçbir sığınmacıyı kabul etmeyeceğini bildirmişti.
İrlanda, daha önce İngiltere'yi, sığınmacıları geri gönderilebileceği "güvenli üçüncü ülke" olarak belirlemişti ancak İrlanda Yüksek Mahkemesi, geçen ay bunun AB hukukunu ihlal ettiğine hükmederek geri göndermelere engel olmuştu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.