İranlı yetkili"Tahran'da şiddetli bir deprem en az 300 bin ölüme yol açabilir"
IRNA (İran Resmi Haber Ajansı) tarafından aktarılan bilgilere göre, Tahran Belediyesi Kent Konseyi İnşaat ve Altyapı Komitesi Başkanı Muhammed Agamiri, başkentte meydana gelebilecek 7 büyüklüğündeki bir depremin etkilerini değerlendirdi.
Tahran'ın eskimiş yapı stokunun iyi bir durumda olmadığını ve bu konuda endişeler olduğunu dile getiren Agamiri, "Tahran için muhtemel bir depremde çeşitli uzmanların görüşlerine göre, 300 bin ila 500 bin can kaybı yaşanacağı öngörülüyor. Küresel bir felaket olan depremde kayıp ve zararları önlemek ve azaltmak için temel bir düşünceye ihtiyacımız var." dedi.
Tahran için Kent Konseyi bünyesinde yapıların depreme dayanıklılığını değerlendirecek bir çalışma grubu oluşturulacağını belirten Agamiri, yıpranan yapıların yeniden canlandırılması için ciddi çaba harcadıklarını ancak bu konuda vatandaşlardan da hassasiyet beklediklerini söyledi.
Tahran'ın başkent olması nedeniyle muhtemel bir şiddetli depremin tüm ülkeyi etkileyeceğine dikkati çeken İranlı yetkili, "Yıpranmış dokuyu canlandırmayı amaçlayan çeşitli teşviklere rağmen hala programın gerisindeyiz ve Tahran şehrinin altyapısı çok savunmasız." ifadelerini kullandı.
Kusurlu bina inşasının da riskleri artırdığını vurgulayan Agamiri, "Kent Konseyi olarak izinsiz inşaatlara karşı tüm gücümüzle karşı koyuyoruz, müteahhitlerin insanların hayatıyla oynamasına izin vermiyoruz." dedi.
Alp-Himalaya deprem kuşağında yer alan Tahran'ın 7'nin üzerinde büyüklüğe sahip tarihsel deprem kayıtlarını gösteren birkaç aktif fay ile çevrili olduğu belirtiliyor. Tahran'ın yoğun nüfus dağılımı ve çeşitli kırılganlık faktörleriyle dünya çapında yüksek deprem riski taşıyan ilk 20 mega şehirden biri olduğu değerlendiriliyor.
İran hükümeti, 2016'da Japonya ile sismoloji alanında işbirliği anlaşması imzalayarak Tahran'ın "deprem riski" haritasını çıkarmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.