İranlı Milletvekili 'zorunlu başörtüsü' yasa tasarısını eleştirdi
İran Meclisinde bugün gerçekleştirilen resmi olmayan kapalı oturumda çeşitli ceza ve yaptırımları içeren zorunlu başörtüsü yasa tasarısına ilişkin rapor görüşülerek oylamaya sunuldu.
Doğu Azerbaycan eyaletinin Bostanabad Milletvekili Gulamrıza Nuri, kapalı oturum sonrası AA muhabirine açıklamada bulundu.
Nuri, İran Yargı Erki’nin hükümete sunduğu 9 maddelik zorunlu başörtüsü tasarısının 12 madde halinde Meclise gönderildiğini belirterek Meclisin Yargı ve Hukuk Komisyonu'nda değerlendirilen tasarının 70 maddelik bir rapor halinde tekrar Meclisin gündemine alındığını kaydetti.
Tasarının, bugün yapılan oturumdaki oylamada yüzde 73 lehte oy aldığını dile getiren Nuri, söz konusu tasarının gelecek hafta Meclisin resmi oturumunda tekrar oylanacağını aktardı.
Zorunlu başörtüsü tasarısına yönelik raporun çeşitli sorunları barındırdığını dile getiren Nuri, şöyle devam etti:
"Bu 70 maddelik raporun birçok sorunu var. Milletvekillerinin yardımıyla bu sorunların en azından bir kısmını çözmeyi umut ediyorduk ama ne yazık ki bu fırsatı da kaybetmekteyiz.
Endişem bu tasarının aynen bu şekli ile yasalaşmasıdır zira toplumda birçok soruna neden olabilir diye düşünüyorum."
İranlı Milletvekili, tasarının ayrıca gereken toplumsal desteğe de sahip olmayacağını ifade etti.
Tasarının içeriğine ilişkin bilgi vermeyen Nuri, "Bu teklifte, günümüzün şartları, ihtiyaçları ve hatta düşünce ve dini temellerin hiçbiri dikkate alınmadı. Birçok alanda büyük sorunlar taşıyan bir teklif oldu." ifadelerini kullandı.
İran medyasına yansıyan haberlere göre söz konusu tasarıda, başörtüsü zorunluluğuna uymayanları "ağır para cezası, mal varlığının yüzde 10'una el konulması, araçlarının bağlanması, hapis, kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmanın yanı sıra görevlilere mukavemette bulunanların tutuklanması gibi cezalar" bekliyor.
Tasarının içeriğine ilişkin ise henüz resmi bir açıklama yapılmadı.
Meclis oturumunun gerçekleştiği saatlerde bir grup ise "zorunlu başörtüsü kuralına uymayanlara karşı ciddi girişimlerde bulunulmasını" istedi.
Başörtüsü yasasının uygulanmasını isteyen grup, buna riayet etmeyenlerin kamu hizmetlerinden mahrum bırakılmasını isterken, yabancı sosyal medya ağlarının da kısıtlanması talebinde bulundu.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.