İran'ın başkenti değişiyor
İran Hükümet Sözcüsü Fatma Muhacerani, düzenlediği haftalık basın toplantısında, ülkenin başkentinin değiştirilmesiyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Muhacerani, İran’ın yeni başkentinin kesin olarak güneydeki Mekran bölgesine taşınacağını duyurdu.
'Tahran artık yetersiz kalıyor'
Muhacerani, başkent değişikliği planının yeni olmadığını belirterek, "Farklı hükümetler döneminde başkentin değişimine yönelik çalışmalar yapıldı. Tahran, hızlı artan nüfusu ve çevre sorunları nedeniyle temel altyapı hizmetlerinde yetersiz kalmaya başladı" dedi.
Mekran'ın stratejik önemi
Başkentin değiştirilmesiyle ilgili iki ayrı heyetin oluşturulduğunu belirten Muhacerani, Mekran bölgesinin stratejik bir konuma sahip olduğunu vurguladı. "Bir heyet Tahran’daki mevcut sorunlara çözüm üretmeye odaklanırken, diğer heyet deniz ticaretine ilişkin çalışmalar yürütüyor. Mekran, hem stratejik konumu hem de deniz bağlantılarıyla öne çıkıyor" ifadelerini kullandı.
İran’ın güneydoğusunda yer alan Mekran, Sistan ve Belucistan eyaletine bağlı bir kıyı bölgesi olarak biliniyor. Umman Denizi ve Basra Körfezi’ne açılan Mekran, aynı zamanda İran’ın güney-kuzey koridorunun önemli bir limanı olan Çabahar’a ev sahipliği yapıyor.
Pezeşkiyan'ın talimatı
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, Temmuz ayında yaptığı açıklamada, Tahran’ın başkent olarak kalmasının sürdürülemez olduğunu söylemiş ve Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Arif’e yeni başkent çalışmalarını hızlandırma talimatı vermişti.
Pezeşkiyan, "Tahran için ne yaparsak yapalım zaman kaybediyoruz. Ülkenin ekonomik ve siyasi merkezini daha güneye, denize yakın bir noktaya taşımak zorundayız" ifadelerini kullanmıştı.
1788'den beri başkent olan Tahran'ın sorunları
Yaklaşık 20 milyon nüfusa sahip Tahran, 1788 yılından bu yana İran’ın yönetim merkezi konumunda. Ancak hızla artan nüfus, hava kirliliği, su kıtlığı gibi çevresel ve altyapısal sorunlar, başkentin taşınması fikrini uzun süredir gündemde tutuyor.
Başkentin taşınması önerisi, ilk kez 2005-2013 yılları arasında Mahmud Ahmedinejad döneminde tartışılmış ve alternatif yerler belirlenmesi için özel bir konsey kurulmuştu. Ancak süreç sonunda herhangi bir nihai karar alınmamıştı.
Mekran’a taşınma kararı kesinleşti
Bu kez daha somut adımlar atan İran hükümeti, hem altyapı sorunlarını çözmek hem de deniz ticaretine daha fazla entegre olmak amacıyla başkenti Mekran bölgesine taşıma kararı aldı. Çalışmaların ne zaman tamamlanacağına dair kesin bir tarih verilmedi ancak yeni başkentin seçiminde stratejik ve ekonomik faktörlerin öncelikli olduğu vurgulandı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.