Dolar (USD)
34.17
Euro (EUR)
38.14
Gram Altın
2920.00
BIST 100
9777.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İran'dan dikkat çeken Nasrallah mesajı!

İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürülmesine dair, "Bu terör saldırısının emrinin New York'tan verildiğini dünya unutmayacak." dedi.
İran'dan dikkat çeken Nasrallah mesajı!
28 Eylül 2024 18:00:00
İran Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan, Hasan Nasrallah'ın İsrail tarafından öldürülmesine dair, "Bu terör saldırısının emrinin New York'tan verildiğini dünya unutmayacak." dedi.

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, İsrail’in dün Beyrut’a düzenlediği saldırıda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın hayatını kaybetmesinin ardından yazılı bir açıklama yaptı.

Pezeşkiyan, açıklamasında Nasrallah’ın İsrail’e karşı verdiği mücadeleyi överek, "Siyonistlerin terör saldırısının direniş ailesini her zamankinden daha güçlü hale getireceğini" belirtti.

Saldırıyla ilgili İsrail'i açık bir şekilde destekleyen ABD'yi suçlayan Pezeşkiyan, "Uluslararası toplum, bu terör saldırısının emrinin New York'tan verildiğini unutmayacak ve Siyonistlerle suç ortaklığı yapan Amerikalılar da kendilerini aklayamayacaktır." mesajını verdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun, Lübnan'ın başkenti Beyrut'a dün düzenlenen saldırıların emrini New York'ta bulunduğu sırada verdiğine dair görüntüler paylaşılmıştı.

Hizbullah lideri Seyyid Hasan Nasrallah’ın İsrail tarafından öldürülmesinin ardından, Irak’ın ardından Suriye’de de 3 gün süreyle genel yas ilan edildi.

Hzibullah aileleri Suriye'ye yönlendiriyor

İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah kontrolündeki bölgelere düzenlediği saldırılar sonrası, Hizbullah mensuplarının aileleri Suriye’ye gitmek için hazırlık yapıyor. Hizbullah, aileler için bir rehber hazırlayarak, Suriye’ye geçiş süreçlerini yönetecek yetkililerin iletişim bilgilerini Whatsapp gruplarında paylaştı. Haritada, Lübnan’da Hizbullah’ın güçlü olduğu bölgeler sektörlere ayrılmış şekilde gösterilirken, Suriye’ye geçmek isteyen ailelerin bu sektör sorumlularıyla iletişime geçmesi isteniyor. Ailelere ayrıca, Suriye’ye ulaştıklarında temas kurabilecekleri irtibat kişileri de sağlandı.

23 Eylül'den itibaren Hizbullah mensuplarının ailelerinin de aralarında olduğu binlerce kişi, Esed rejiminin iç savaş sırasında boşalttığı Humus, Şam, Halep, Hama ve Tartus gibi şehirlere yerleşmeye başladı. Şu ana kadar 5 sınır kapısından 5 binden fazla aile Suriye’ye geçti. İlk etapta barınma merkezlerine yerleştirilen aileler, zamanla Esed rejiminin geçmişte saldırılar düzenleyerek boşalttığı köylere gönderiliyor. Özellikle Şam'ın güneyi ve Humus bölgesi, Hizbullah'ın savaş sırasında boşalttığı alanlar olarak biliniyor.

İran Lübnan uçuşlarını iptal etti

İran’ın ulusal havayolu şirketi Iran Air, ikinci bir duyuruya kadar Lübnan’ın başkenti Beyrut’a tüm uçuşların iptal edildiğini duyurdu. Iran Air Sözcüsü Hüsam Kurbanali, uçuşların yeniden başlaması halinde saatlerin yeniden düzenleneceğini açıkladı.

İsrail saldırılarında 1030 kişi yaşamını yitirdi

İsrail, 8 Ekim 2023'ten bu yana Hizbullah ile devam eden çatışmalar kapsamında, 23 Eylül'de Lübnan’ın güney kentleri, Bekaa ve Baalbek’e yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan yetkililerine göre, saldırılarda aralarında 104 çocuk ve 194 kadının bulunduğu 1030 kişi yaşamını yitirdi. Hizbullah lideri Hasan Nasrallah da 27 Eylül’de Beyrut’a düzenlenen hava saldırısında hayatını kaybetti. Hizbullah, İsrail’e roket ve füze saldırılarıyla karşılık verirken, İsrail tarafında ise büyük bir hasar bildirilmedi.