İran'da su protestoları yönetimi tehdit ediyor
Geçen haftadan bu yana ülkenin güneybatısındaki Huzistan eyaletine bağlı kentler, su kesintileri nedeniyle protesto gösterilerine sahne oluyor. Polisin sık sık sert müdahale ettiği eylemlerde arbedeler yaşanıyor.
Cumhurbaşkanı Ruhani, "Huzistan'daki insanların eylemleri yasal olsa da İran'ın düşmanlarının bu durumu siyasi olarak kullanmalarına izin vermemeliler" dedi.
İki sivil ve bir polis öldü
Tahran yönetimi, polis ile su kesintilerini protesto edenler arasında çıkan arbedelerden, "isyancılar" ve "karşı devrim yanlısı teröristleri" sorumlu tutuyor. Resmi verilere göre en az iki sivil ve bir polis öldü, çok sayıda kişi de yaralandı. Ancak görgü tanıkları, ölü ve yaralıların sayısının çok daha fazla olduğunu öne sürüyor. Ve yine görgü tanıklarının ifadelerine göre, rejimi eleştiren sloganlar attıkları gerekçesiyle çok sayıda kişi gözaltına alındı.
Farsça yayın yapan yabancı basın kuruluşları, polisin protestoculara sert müdahale görüntülerine yer verirken İran medyasında konuya yönelik çok az haber yer alıyor.
Yönetim karşıtı sloganlar atılıyor
İran'da kuraklık kaynaklı su sıkıntısı yeni bir sorun değil. Ancak hava sıcaklıklarının 50 dereceye ulaştığı Huzistan eyaleti bu kez çok daha fazla etkilendi. Cumhurbaşkanı Ruhani son sekiz yıl içinde eyaletin eskimiş altyapısını yenilememekle suçlanıyor. Ruhani ise altyapı değişikliğinin yapılamamasına, ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımlar nedeniyle ülkede süren ekonomik krizi gerekçe gösteriyor.
İran hükümeti, Huzistan eyaletinin farklı kentlerindeki eylemlerin, ülke geneline yayılmasından endişe ediyor. Sosyal medyada Tahran'da çekilen ve birçok kişinin hükümet karşıtı sloganlar atığı görüntüler paylaşılıyor. Protestoların yayılmasını önlemek için hükümet, yargı mensuplarını ve parlamentodan delegasyonları durumu yerinde incelemek üzere Huzistan eyaletine gönderdi.
Huzistan eyaleti 2019 yılındaki hükümet karşıtı gösterilerin merkezi konumundaydı. Buradaki protestolar, ülke geneline yayıldı. Eyaletteki Sünni-Arap azınlığı, çoğunluğun Şii olduğu İran'da ayrımcılığa uğradıklarını savunuyor.
Kaynak: DW Türkçe
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.