İran'da kripto para operasyonu
İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Rahimi, polisin ülkedeki toplu elektrik kesintilerinin kaynağı olduğu ifade edilen kaçak kripto para madenciliği çiftliklerine yönelik operasyon düzenlediğini belirtti.
Rahimi, Tahran Elektrik İdaresi ile koordinasyon halinde sürdürülen çalışmalar kapsamında, Çitger bölgesinde yoğun elektrik tüketimi yapan terk edilmiş bir fabrikaya operasyon düzenlendiğini ve operasyon neticesinde bir kısmı faaliyette olduğu görülen 7 binden fazla cihazın tespit edildiğini aktardı.
Cihazlara el konulduğunu ve kripto para madenciliği çiftliğinin mühürlendiğini belirten Rahimi, uzmanların hesaplamalarına göre, kripto para üretiminde harcanan elektriğin tüm cihazların aktif olarak çalışması halinde ülkedeki elektrik tüketiminin yüzde 4'üne tekabül ettiğine dikkati çekti.
Tahran Emniyet Müdürü Rahimi, Enerji Bakanlığı ile koordinasyon halinde hareket eden polisin, son 48 saat içinde başkentin diğer bölgelerindeki operasyonlarda da kaçak olarak faaliyet gösteren yaklaşık 3 bin kripto para madenciliği cihazını ele geçirdiğini ve madencilik faaliyetlerine son verdiğini de sözlerine ekledi.
Elektrik kesintileri nedeniyle kripto para madenciliğine getirilen yasak 22 Eylül'e kadar sürecek
Dünyada en çok kripto para üretiminin yapıldığı ülkelerden İran'da yaşanan toplu elektrik kesintileri nedeniyle ülkede kripto para madenciliği faaliyetleri 26 Mayıs'ta Cumhurbaşkanı Ruhani'nin talimatıyla askıya alınmıştı.
İran'ın elektrik dağıtım şirketi "Tevanir" 26 Mayıs'ta yaptığı açıklamada, ülkenin 14 eyaletinde 50 lisanslı madencilik merkezinin faaliyet gösterdiğini ve toplam 209 megavat elektrik tükettiğini duyurmuştu. Ruhani, 6 Haziran'da yaptığı açıklamada, ülkede kripto para faaliyetlerinin yasallaştırılmasını istemiş ancak getirilen yasağın 22 Eylül'e kadar süreceğini belirtmişti.
Ülkede 20 Haziran'da Buşehr kentindeki nükleer santralin faaliyetleri geçici olarak durdurulmuştu. Santraldeki faaliyetlerin, ülkedeki elektrik sıkıntısı nedeniyle durdurulmuş olabileceğine dair iddialar bazı medya organlarında yer almıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.