İran yasakta ısrarcı!
İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi'nin, "Twitter'a erişim engelini kaldırma talebi" yargı tarafından reddedildi.
İran Başsavcı Vekili Abdussamed Hürremabadi, yerli mesajlaşma uygulaması "Suruş" hesabından yaptığı açıklamada, İranlı bakanın talebinin ülkedeki yasalara aykırı olduğunu ve Twitter'a erişim engelinin devam edeceğini belirtti.
Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı'nın Twitter'a erişim engelinin kaldırılması konusundaki talebinin hukuki dayanaktan yoksun olduğunu savunan Hürremabadi, Twitter'ın ABD'nin kontrolü altında olduğunu ifade etti.
Söz konusu sosyal medya kuruluşunun İran'da 2009'da tartışmalı cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra çıkan olaylara açıktan destek verdiğini vurgulayan İranlı Başsavcı Vekili, "Haberleşme Bakanlığından ABD'nin kontrolü altındaki şebekelere erişim engelinin kaldırılması yerine Ulusal İnternet Şebekesi'ne ve yerli sosyal mesajlaşma uygulamalarına daha çok destek vermesi beklenir." ifadelerini kullandı.
İran'da Facebook, Twitter gibi sosyal paylaşım sitelerinin kullanımı yasak. Meşhed kentinde Aralık 2017'de ekonomik sorunlar sebebiyle başlayıp diğer şehirlere rejim karşıtı protestolar olarak yayılan eylemler sonrası nisan ayında da Telegram kapatılmıştı.
Ülkede internet kullanıcılarının yüzde 55'le en çok kullandıkları Telegram'ın ardından yüzde 23'le Instagram daha sonra Twitter geliyor. Twitter ülkede yasak olmasına rağmen İran lideri Ayetullah Ali Hamaney, Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif başta olmak üzere devletin üst düzey isimleri tarafından aktif olarak kullanılıyor.
İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Cehromi, 22 Temmuz'da Instagram'a erişim engeli getirileceğine ilişkin iddiaların medyada yer bulması üzerine yaptığı açıklamada, "Filtreleme konusunda ben yetkiliysem Instagram'ın yasaklanmayacağına dair söz veriyorum. Twitter yasağının kaldırılması konusunda da gerekli adımları atıyoruz. Bu mesele gündeme alınacak ve Twitter yasağının kaldırıldığına şahit olacağız." demişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.