Dolar (USD)
35.44
Euro (EUR)
36.57
Gram Altın
3084.29
BIST 100
9792.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İran ve Rusya'dan nükleer iş birliği

İran, Rusya'dan 5 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum ve nükleer tesislerde yakıt olarak kullanılan 149 ton 'sarı keki' UAEA gözetiminde bugün teslim alacak
İran ve Rusya'dan nükleer iş birliği
07 Şubat 2017 12:48:00
İran, Rusya'dan 5 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum ve nükleer tesislerde yakıt olarak kullanılan 149 ton 'sarı keki' UAEA gözetiminde bugün teslim alacak

İran'ın, Rusya'dan Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı gözetiminde (UAEA) 5 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyum ve nükleer tesislerde yakıt olarak kullanılan 149 ton öğütülmüş uranyum oksit (sarı kek) teslim alacağı bildirildi.

İran resmi ajansı IRNA'nın haberine göre, İran Atom Enerjisi Kurumu Başkan Yardımcısı Esger Zarean, nükleer anlaşmaya uygun olarak Rusya'dan alınan "sarı kek" adı verilen 149 ton öğütülmüş uranyumun bugün kendilerine teslim edileceğini duyurdu.

Rusya'dan 5 kilogram yüzde 20 zenginleştirilmiş uranyumun da teslim alınacağını belirten Zarean, "Tahran'daki 3 nükleer yakıt tesisine radyoizotop üretmek amacıyla yüzde 20 zenginleştirilmiş 5 kilogram uranyum Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı gözetiminde ülkeye girecek. İhtiyaç duyulması halinde UAEA'nın bilgisi dahilinde daha fazla yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyum alabiliriz." dedi.

Zarean, söz konusu uranyumun İran'ın nükleer anlaşma kapsamında Rusya'ya gönderdiği yüzde 20 oranında zenginleştirilmiş uranyumun bir kısmı olduğunu aktardı.

İran ile P5+1 ülkeleri arasında 14 Temmuz 2015'te Avusturya'nın başkenti Viyana'da imzalanan nükleer anlaşma uyarınca Tahran yönetimi, nükleer programını geliştirme çabalarının bir parçası olarak uranyumu yüzde 3,67 seviyesinin üzerinde zenginleştiremiyor. İran daha önce de Rusya'ya yaklaşık 11 ton düşük düzeyli zenginleştirilmiş uranyum göndermiş, bunun karşılığında da Rusya'dan 197 ton "sarı kek" almıştı.

Uranyum filizinin saflaştırılmasıyla ulaşılan ve "sarı kek" olarak adlandırılan öğütülmüş uranyum oksit, nükleer tesislerde yakıt olarak kullanılıyor.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin