Dolar (USD)
35.42
Euro (EUR)
36.58
Gram Altın
3093.32
BIST 100
9866.73
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İran-Suud savaşı mı?

Katar'a ablukayla başlayan Körfez krizi İran'a sıçradı. Tahran'ı ilk kez hedef alan DEAŞ, Humeyni türbesi ile İran Meclisi'ne saldırdı. Devrim Muhafızları, 12 kişinin öldüğü saldırıdan Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu, "İntikam alacağız" dedi. Bölgede tansiyon iyice yükseldi.
İran-Suud savaşı mı?
08 Haziran 2017 09:11:00
Katar'a ablukayla başlayan Körfez krizi İran'a sıçradı. Tahran'ı ilk kez hedef alan DEAŞ, Humeyni türbesi ile İran Meclisi'ne saldırdı. Devrim Muhafızları, 12 kişinin öldüğü saldırıdan Suudi Arabistan'ı sorumlu tuttu, "İntikam alacağız" dedi. Bölgede tansiyon iyice yükseldi.

Terör örgütü DEAŞ, İran'ı ilk kez hedef aldı. Dün sabah saatlerinde bir grup terörist Tahran'ı kana buladı. İran İslam Devrimi'nin lideri Ayetullah Humeyni'nin türbesine saat 10.30 sularında saldıran bir kadın canlı bomba, türbenin yakınında kendini patlatırken aynı yerde bulunan diğer terörist ise İran güvenlik güçleriyle bir süre çatıştıktan sonra etkisiz hale getirildi. Teröristin çatışma sırasında siyanür zehri içerek intihar ettiği de iddia edildi. Humeyni türbesine saldırı sonrası ikinci hedef Tahran'daki İran Meclisi oldu.

KADIN KILIĞINDA MECLİS'E GİRDİLER

Kadın kılığına giren dört kişilik terörist grup, milletvekilleriyle görüşmeye gelenlerin kullandığı kapıdan geçerek parlamento binasına girdi. İçeri girdikten sonra çevreye ateş ederek ilerleyen teröristler, Meclis binasının üst katlarına çıktı. Bu sırada, üzerinde intihar yeleği bulunan bir terörist, İran polisince bina içinde kıstırıldı. Canlı bomba etkisiz hale getirilmek üzereyken kendini patlattı. Kalan 3 kişi ise Meclis'in dördüncü katına kadar ulaşarak ellerinde uzun namlulu silahlarla pencereye çıktı ve sokaktan geçen kişilerin üzerine ateş açtı.

REHİN ALIP ÇATIŞTILAR

Tahran'a hareketli anlar yaşatan eşzamanlı saldırılarla birlikte Meclis binası, İran özel kuvvet personelince kuşatıldı. Pencereden çevreye ateş eden teröristler, burada bir grup çalışanı da rehin alarak kendilerini bir odaya kapattı. Teröristler yapılan operasyonla etkisiz hale getirildi. Kentte büyük paniğe yol açan saldırıların bilançosu saatler sonra netleşti. Humeyni türbesi ile İran Meclisi'nde toplamda 12 kişi öldü, 42 kişi de yaralandı. Yaralılar Tahran'ın çeşitli hastanelerinde tedavi altına alındı.

Humeyni türbesine saldıran canlı bombanın kendini patlatma anı böyle görüntülendi.

5 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Çifte saldırının şoku yaşanırken İran İstihbarat Bakanlığı, güvenlik güçlerinin üçüncü bir saldırı planlayan şüpheliyi bir grubu gözaltına aldığını açıkladı. Yakalananlara ilişkin net bir bilgi paylaşılmadı. Tahran Emniyet Müdürü Hüseyin Sacidiniya da Humeyni Türbesi civarında 5 şüphelinin gözaltına alındığını açıkladı.

ÜSTLENME GECİKMEDİ

Tahran'daki saldırıları terör örgütü DEAŞ üstlendi. DEAŞ'a ait olduğu bilinen sosyal medya hesabında, "Tahran'ın merkezindeki Meclis ve Humeyni Türbesi saldırısını İslam devleti savaşçıları yaptı" ifadesi kullanıldı. İran'da geçtiğimiz günlerde yapılan seçimler sonucu 'ılımlı aday' Hasan Ruhani, ikinci kez cumhurbaşkanı seçilmişti. Ruhani seçimlerde Devrim Muhafızlarının desteklediği adayları geride bırakmıştı.

Yayılmacılıktan herkes rahatsız

Arif Keskin (Ortadoğu Uzmanı): "İran'daki saldırı bölgedeki istikrarsızlıktan bağımsız değil. Onun bir şekilde İran'a sıçramasıdır. Suriye ve diğer bölgelerde yaşanan olayların İran içine yansımasıdır. Bu açıdan bakıldığında tüm olaylar birbiriyle bağlantılı. Arapların hepsi İran'dan rahatsız ve Katar'a yapılan ambargonun temelinde iki ülkenin ilişkileri var. Bugün Katar'a yapılan ambargo, yarın İran'a da yapılabilir. Eğer İran Araplarla olan ilişkilerinde daha sağlıklı ve güven verici bir noktaya gelmezse ve Araplar içinde İran'ın yayılmacı, istikrarsızlığı ve mezhepçiliği körükleyen bir ülke poziyonuna devam ederse, İran'a da aynı yaptırımlar uygulanır. Burada İran'a da bir mesaj var. Aynı zamanda İran'ın lehine de olan bir gelişme. İran için yeni bir fırsat alanı doğdu. Bu kriz, Suriye, Irak dahil olmak üzere birçok farklı yansımaları var. Suudiler tüm Arapları, İran karşısında seferber etmek istiyor. Kendi aralarında yaşadıkları bu kriz, fırsat olanağına dönüşebilir. İran Katar'la yakınlaşarak, ilişkilerini geliştirerek ihtilafin derinleşmesini sağlayabilir. İranlılar üç liman açtılar, hava koridoru açtılar, Katar'ı destekleyelim ve kötü günlerinde bir yanındaydık mesajı vermek istiyorlar."

Kadın canlı bombanın kendini patlattığı türbede diğer saldırgan ise çatışma sonrası etkisiz hale getirildi.

'İntikam alacağız'

Tahran'daki terör saldırısının ardından İran Devrim Muhafızları'ndan gelen sert açıklama, bölgede tansiyonu iyice yükseltti. İran Devrim Muhafızları Ordusu Komutan Yardımcısı General Hüseyin Salami'nin mesajında, "Şüphesiz ki, bugün Tahran'da olanlar için teröristlerden, onların bağlantılarından ve destekçilerinden intikam alacağız" denildi. İran ordusu ise terör eyleminin arkasında Suudi Arabistan'ın bulunduğunu iddia ederek saldırıların intikamının mutlaka alınacağını bildirdi. Ordu açıklamasında, "Bu terörist saldırı, terörizmi destekleyen ABD Başkanı ve Suudi liderlerin görüşmesinden sadece bir hafta sonra meydana geldi. DEAŞ'ın bu saldırıyı üstlendiği gerçeği, onların da bu saldırıya katıldığını ispatlıyor" ifadeleri kullanıldı.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin