Dolar (USD)
34.19
Euro (EUR)
38.09
Gram Altın
2899.51
BIST 100
9665.78
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İran seçimlerinde favori kim?

​İran'dan bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi favori gösteriliyor.
İran seçimlerinde favori kim?
18 Haziran 2021 14:09:44
​İran'dan bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Yargı Erki Başkanı İbrahim Reisi favori gösteriliyor.

Milatgazetesi.com/TAKİP

İran'dan bugün yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde dört aday yarışıyor. Seçimleri muhafazakâr aday İbrahim Reisi'nin kazanacağı tahmin ediliyor.

Seçimler için 7 isim aday olacağını açıklamıştı. Bu adaylardan 3'ü yarıştan çekildi. Muhafazakâr adaylardan Ali Rıza Zakani ile Said Celili seçim yarışından Reisi lehine çekilince, İbrahim Reisi'nin seçimi kazanma ihtimali daha da güçlendi.

Reisi, 2017 yılındaki seçimlerde oyların yüzde 38,28'i gibi kayda değer bir oy alsa da, Ruhani'yi geçememişti.

Türkçe tartışması

İbrahim Reisi, adayların katılmış olduğu televizyon programında, daha önceki tartışmada gerçekleşen konuşmalarına gelen tepkiler sebebiyle özellikle Türklerin yaşadığı ülkelerden kendisini arayanların ve gönlünü almaya çalışanların olduğunu ifade etmiş ve ''Türklerin yaşadığı eyaletlerde Azerice konuşan değerli vatandaşlarımız bana muhabbet gösterdiler. Gösterdikleri ilgi ve bulundukları lütuf nedeniyle kendilerine teşekkür ediyorum.'' ifadelerini kullanmıştı.

Bunun üzerine daha sonra seçimlerden çekilen adaylardan biri olan Muhsin Mihralizade, ''Sayın Reisi'nin sözlerini düzeltmem gerekiyor. Kendisi Azerice konuşanlar dedi. Bizim Azerice konuşan vatandaşımız yok. Doğu Azerbaycan, Batı Azerbaycan, Erdebil, Hemedan, Zencan, Horasan-i Rezevi, İsfahan, Şiraz, Huzistan ve diğer yerlerde Türkçe konuşan vatandaşlarımız var. Sayın Reisi, Azeri kelimesini kullanırken daha fazla dikkat etmelidir.'' sözleriyle Reisi'nin ifadelerini düzeltmişti.