İran Dışişleri Bakanı:Bölgedeki "olumlu" gelişmeler Lübnan'ın lehine
İki gün sürecek Lübnan ziyaretine başlayan Abdullahiyan, Beyrut Uluslararası Havalimanı'ndan bir basın toplantısı düzenledi.
İran ile Suudi Arabistan arasındaki anlaşmanın ardından bölgede son birkaç hafta içerisinde yeni gelişmeler yaşandığını belirten Abdullahiyan, "Bunların sonuçları, tüm bölge, İslam alemi ve Lübnan için hayırlı olacaktır." dedi.
'Lübnan'ın durumunun iyileştirilmesi için bazı girişim ve fikirlere sahibiz'
Beyrut'ta bulunma sebebini ise Abdullahiyan, "Bir kez daha İran'ın; Lübnan hükümeti, halkı, ordusu ve Lübnan'daki direniş cephesini güçlü bir şekilde desteklediğini belirtmek istedik." ifadeleriyle dile getirdi.
Abdullahiyan, Tahran ile Beyrut arasındaki ikili ilişkilere işaret ederek, Lübnan'ın durumunun iyileştirilmesi için bazı girişim ve fikirlere sahip olduklarını, ziyareti sırasında Lübnanlı yetkililerle bunları görüşeceklerini söyledi.
'Sudan'daki çatışmalardan endişe duyuyoruz'
Sudan'da yaşananlara da değinen Abdullahiyan, çatışmalardan endişe duyduklarını ifade etti.
Abdullahiyan, "Özellikle Afganistan, Yemen, Ukrayna ve Sudan başta olmak üzere bölgede barışın güçlendirilmesi için tüm çabalarımızı sarf edeceğiz." diye konuştu.
Abdullahiyan'ın "Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçimi için Beyrut'ta" olduğu iddiası
Öte yandan Lübnan'da muhalif ve bağımsız bir yayın politikası izleyen "El-Cumhuriyye" gazetesinin siyasi kaynaklara dayandırdığı haberinde, Abdullahiyan'ın, İran'ın müttefiki Hizbullah ve Emel Hareketi'ni "Lübnan'daki cumhurbaşkanı seçimlerinde Hristiyan Marada Hareketi lideri Süleyman Franciyye'ye destek vermekten vazgeçirmeye çalışacağı" ileri sürüldü.
Lübnan'daki cumhurbaşkanı krizi
Lübnan'da görev süresi 31 Ekim 2022'de sona eren 13. Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın yerine yeni bir isim seçilmesi için Mecliste yapılan 11 oylamadan da sonuç alınamadı.
Başta Hristiyan partiler olmak üzere her partinin kendi adayını öne sürmesi nedeniyle ülkedeki siyasi taraflar arasındaki çekişme devam ediyor.
Ekonomik krizle boğuşan Lübnan'da yeni cumhurbaşkanı seçilemediği için yeni hükümet de teşkil edilemiyor. Bu nedenle geçici hükümet istisnai durumlar dışında toplanamıyor ve ülkenin sorunlarını çözebilmek için herhangi bir karar alamıyor.
Lübnan Anayasası'na göre cumhurbaşkanı Maruni Hristiyan, başbakan Sünni ve meclis başkanı ise Şiilerden seçiliyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.