İpek Yolu Projesi Nedir? İpek Yolu Projesi Hakkında Bilgiler
Çin devlet başkanı Şi Cinping, 2013 yılında duyurduğu bir proje ile tüm dikkatleri üzerine çekmişti. İpek Yolu Projesi, Orta Asya, Orta Doğu ve Avrupa’yı birbirine bağlayan İpek Yolu’nu yeniden harekete geçirmek için yapılacak çalışmaları ele alıyor. Peki bu proje neleri içeriyor?
İpek Yolu Projesi Nedir?
Çin devlet başkanı Şi Cinping, tarihi İpek Yolu’nu yeniden hareketlendirmek adına 2013 yılında büyük projesini açıklamıştı. Bu proje Avrupa’dan Orta Asya’ya kadar birçok ülkeyi içeriyordu. Proje kapsamında Avrasya coğrafyasında yeni demiryolu hatları, enerji boru hatları, deniz rotaları ve otoyolları yapılması ve bu sayede lojistiğin daha hızlı bir hal gelmesi hedefleniyordu.
Proje kapsamında Orta ve Güney Asya ülkelerine 40 milyar dolarlık altyapı yatırımları yapılması planlandı. Bunun için de Asya Altyapı Bankası (AIIT) kuruldu ve Türkiye’de bu bankanın kurucu üyelerinden biri oldu. Bankanın temel amacı bu projeye finansman sağlamaktadır. Proje sadece ekonomik değil jeopolitik açıdan da büyük önem taşıyor.
İpek Yolu Projesi Uygulamaları
2014 yılı sonu itibariyle çalışmaya başlayan dünyanın en uzun demiryolu hattı sayesinde Çin Yiwu’dan kalkan bir tren İspanya’nın başkenti Madrid’e kadar ulaşabiliyor. Diğer taraftan projenin denizyolu kısmında ise Çin’den Hin Körfezi ve Akdeniz’e kadar uzanan bir yol ile de deniz lojistiğinin hareket kazanması ön görülüyor.
Türkiye’de İpek Yolu Projesi Uygulamaları
Türkiye, İpek Yolu Projesi kapsamında Borusan Lojistik, Kazakistan’da bulunan fiziksel varlığını da kullanarak bu yolu harekete geçirmiştir. Bu uygulama ile Borusan Lojistik’i kullanarak Çin’e taşımacılık yapmak isteyen kişiler ve kurumlar ürünlerini 14 ile 18 gün arasında ulaşımı yapılabiliyor.
Borusan Lojistik ile Çin lojistiği konusunda çalışmalar yapabilir ve çok uzun süreler beklemeden kısa sürede işlemlerinizi çözebilirsiniz.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.