Dolar (USD)
34.42
Euro (EUR)
36.27
Gram Altın
2834.30
BIST 100
9389.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İP'de yaprak dökümü

İYİ Parti'de 24 Haziran seçimlerini başarısızlık olarak gören ve mevcut yönetimin politikalarından rahatsız olan isimlerin birer birer istifa etmesi, partide yeni ayrılıkların işareti olarak gösteriliyor.
İP'de yaprak dökümü
07 Ağustos 2018 15:41:00
İYİ Parti'de 24 Haziran seçimlerini başarısızlık olarak gören ve mevcut yönetimin politikalarından rahatsız olan isimlerin birer birer istifa etmesi, partide yeni ayrılıkların işareti olarak gösteriliyor.

İYİ Parti Genel Başkan Meral Akşener ve partinin 24 Haziran seçimlerinde hedeflenen oy oranlarına ulaşamaması üzerine, parti içindeki muhalefet sesini yükseltmeye başladı.

Partinin Afyonkarahisar çalıştayında bu çerçevede yapılan eleştirilerin ardından Akşener'in, gerek MHP Genel Başkan adaylığı gerekse İYİ Parti'nin kuruluşu sürecini kastederek insanlara borcunu ödemesine rağmen bir türlü bu borcu bitiremediğini ve artık bu hesabı kapatmak istediğini söylediği kulislere yansıdı.

Bu çalıştayın ardından Akşener, seçim sonuçlarının sorumluluğunu üzerine alarak olağanüstü kurultay kararı verdi ve "genel başkanlığa aday olmayacağını" açıkladı.

Partililer tarafından kararından dönmesi için uzun süre ikna edilmeye çalışılan Akşener'in, yeniden Genel Başkan aday olması ve seçilmesi durumunda parti yönetiminde bu çerçevede köklü revizyona gitmesi bekleniyor.

Akşener'in de yerel seçimler öncesi seçmenin karşısına yeni bir vitrinle çıkacağı konuşuluyor.

Eleştirenler istifa etti

Bu arada çalıştayda bazı kurucu üyelere, il ve ilçe başkanlarına yapıldığı iddia edilen saldırılar parti içinde tepkilere neden oldu. Akşener'in genel başkan olarak kalması yönünde yürütülen ikna çalışmaları da İyi Parti'nin "başarısız" olduğunu düşünenlerin eleştirilerine yol açtı.

Yaşanan bu sürecin ardından Kurucular Kurulu ve Genel İdare Kurulundan (GİK) arka arkaya istifalar gelmeye başladı.

Partinin kurucularından, 15 Temmuz gazisi emekli Emniyet Müdürü Mehmet Fatih Eryılmaz, ilk istifa eden isimlerden oldu. Eryılmaz, istifa gerekçesini, "Söylemlerin ve eylemlerin taban tabana zıt bir hale geldiği bu tabloda ahlaklı ve ilkeli siyaset yapmanın imkansız olduğunu üzülerek gördüm." sözleriyle özetledi.

İstifa edenler kervanına kurucu üyeler Yusuf Halaçoğlu, Özcan Yeniçeri ve Nevzat Bor da katıldı.

İstifa eden üç isim de Akşener'i eleştirerek, "Seçim kaybetmiş, hatta partiden daha az oy almış bir genel başkanın yerine yeni bir yönetim getirilmesi gerekirken aksini yaptılar. 2015'ten beri mücadele ettiğimiz durumun İYİ Parti'de de sürmesi, partiyi yeniden umut haline getirmekten ve kuruluşta aldığı olumlu rüzgarı yeniden kazanmaktan tamamen uzaklaştırmıştır." açıklamasında bulundu.

Yeni kopuşlar bekleniyor

Partide daha önce Hayrettin Barut ile Ali Aydın da istifa eden kurucular arasında yer aldı.

Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ayfer Yılmaz da partiden istifa eden önemli isimlerden biri olarak dikkati çekti.

Bu arada, seçim sonrası partinin il ve ilçe teşkilatlarından da yoğun istifalar gerçekleşti.

Peş peşe yaşanan ayrılıklar, İYİ Parti'nin gidişatından memnun olmayanların istifalarının devam edeceği yorumlarını beraberinde getiriyor.

Değişim talebini dillendirenlerin partiden kopuşlarının, kongreden çıkacak sonuç doğrultusunda sürebileceği ifade ediliyor.

"Partilerin tamamı amaçlarından sapmış durumda"

Partiden istifa eden Özcan Yeniçeri, "Bu kafa yapısı devam ederse muhtemelen benzer şeyler olabilir. Bir kişinin arkasında 'Sen olmazsan biz ölürüz, yok oluruz' diyen bir hareketin devam ihtimali çok sıkıntılı olur. Umarım herkes bu istifalardan ders alarak derlenir toparlanır." değerlendirmesinde bulundu.

Şu anda başka bir siyasi partiye katılmasının söz konusu olmadığını dile getiren Yeniçeri, "Partilerin tamamı amaçlarından sapmış durumda. Kitap okuyacağız, kitap yazacağız, televizyon, gazete ve çeşitli iletişim yollarıyla görüşlerimizi halkla paylaşacağız." dedi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin