Interpol nedir? Görevleri nelerdir?
Interpol başkanının kaybolması tüm dünyada şok etkisi yarattı. Olayın ardından gündeme gelen Interpol insanlar tarafından araştırılmaya başlanan bir konu haline geldi. Peki Interpol nedir? Görevleri nelerdir?
İnterpol Nedir? Görevleri Nelerdir?Merkezi Paris’te (Fransa) bulunan ve amacı uluslararası suçlulara karşı önleyici tedbirler alıp cezalandırmak olan uluslararası polis örgütü (Uluslararası Ağır Ceza Polis Örgütü).
1914’te, Monaco prensi Albert I’in çağrısıyla değişik ülkelerden gelen emniyet görevlileri, savcı ve yargıçlar, uluslararası bir polis örgütünün temellerini atmak için Monaco’da toplandılar. Geleceğin İnterpol’ünün tüzükleri yavaş yavaş hazırlandı (1923, 1946). 1956’da, Viyana’da toplanan genel kurulda, örgüte katılan 55 ülkenin temsilcileri örgütün temel yasasını oluşturmaya karar verdiler. Bu toplantı sırasında, Uluslararası Ağır Ceza Polis Komisyonu, Uluslararası Ağır Ceza Polis Örgütü adını aldı; daha sonra da kısa adı olan İnterpol kullanılmaya başlandı.
Üye ülkelerin hükümetleri tarafından seçilen delegeleri yılda bir kez bir araya getiren İnterpol genel kurulu, bütün kararları almak, örgütün genel siyasetini saptamak, işbirliğinin ilke ve yöntemlerini belirlemek, çalışma programı yapmak, çeşitli devletlerin ödentüeriyle oluşturulan bütçeyi oylamak ve örgüt yöneticilerini seçmekle görevlidir.Örgütün dört yılda bir seçilen bir başkam, üç yılda bir seçilen üç başkan yardımcısı, bir yürütme komitesi ve bir genel sekreteri vardır. Her ülkedeki ulusal merkez büroları, ülkenin emniyet görevlileriyle, öbür ülkelerin merkez bürolarıyla ve genel sekreterlikle bağlantıyı sağlamakla görevlidirler.
İnterpol’ün görevi, değişik devletlerin yasaları ve İnsan Hakları Evrensel Bildirisi doğrultusunda, emniyet güçleri arasındaki karşılıklı yardımlaşmayı en geniş biçimde sağlamak ve geliştirmektir. Kamu hukukunun çiğnenmesini engellemeye ve cezalandırmaya etkili bir biçimde katkıda bulunacak kuruluşları kurup geliştirmek de İnterpol’ün görevleri arasındadır. Ama, örgütün, siyasal, askeri, dinsel ya da ırksal nitelikteki sorunlar ya da davalara katılması veya müdahale etmesi kesinlikle yasaktır.
İnterpol’ün radyo şebekesi, kırka yakın Avrupa, Kuzey Afrika, Yakındoğu ve Güney Amerika ülkesinin birbirleriyle (ve her birinin genel sekreterlikle) doğrudan bağlantı kurmasını sağlar. İnterpol arşivlerinde en çağdaş sınıflandırma yöntemleri kullanılır. Arşivinin dışında, bir fotoğraf laboratuvarı ve her dilde yayımlanmış suç bilimi ve cezabilimi yapıtlarım bir araya getiren bir kitaplığı vardır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.