İnsansız kara aracı 'Kapgan' için tarih verildi
HAVELSAN İnsansız Hava ve Kara Araçları Proje Müdürü Veysel Ataoğlu, 2019 yılında Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığının orta sınıf-2 insansız kara aracı projesi için Barkan'ı geliştirdiklerini ve yakın zamanda kullanıcıya teslim edeceklerini söyledi.
Barkan'ı geliştirirken oluşturdukları bilgi birikimiyle Kapgan'ı ortaya çıkardıklarını ifade eden Ataoğlu, Kapgan'ın farklı bölge ve coğrafyalarda kolaylıkla idame edilebileceğini belirtti.
Aracın 1,4 ton olduğunu ve 600 kilogram faydalı yük taşıyabildiğini dile getiren Ataoğlu, kullanılan silah sistemiyle hava ve kara hedeflerinin etkisiz hale getirilebileceğini vurguladı. Ataoğlu, şöyle konuştu:
"Silah sistemimizin 3 kilometre menzili, 2 kilometre etkili menzili var. Yaklaşık 800 metreden de yaklaşık 25 mm'lik zırhı delebilecek kapasitede bir silahımız. Rusya, Ukrayna, Azerbaycan'da son dönemde yaşanan gelişmeler insansız araçların önemini gösterdi. Aracınızın üzerinde de ne kadar güçlü bir silahınız varsa o kadar güçlüsünüz. Biz de bunları dikkate alarak bu konsepti geliştirdik."
Aracı "dijital birlik" çalışmalarına entegre etmeyi de amaçladıklarını anlatan Ataoğlu, Kapgan'ın geliştirdikleri diğer insansız hava, kara ve deniz araçlarıyla birlikte otonom olarak görev yapabileceğini söyledi.
Farklı görevleri yerine getirebilecek
Kapgan ile ilgili çalışmalara başladıklarında özellikle Körfez bölgesinde çeşitli temaslar kurduklarını bildiren Ataoğlu, şunları kaydetti:
"Bölgede ne tür ihtiyaçları olduğunu gördük. Aracımızın o bölgede rahatlıkla idame edebileceğini öngörüyoruz. Fuarda da görüşmeler yapıyoruz, yurt dışından misafirlerimiz var. İki hedefimiz var: İhracat ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin ihtiyaçlarını karşılamak. Bunları aynı anda yapmak istiyoruz. İhracat çalışmalarımız yoğun şekilde devam ediyor. Kapgan aracımızla 2 ay içerisinde hareket kabiliyeti testlerini, 2023 yılı ilk çeyreğinde atış testlerini tamamlamış olacağız. Hedefimiz 2023'ün ilk yarısında Kapgan'ı sahada test etmek. Bu noktada çalışmalarımız yoğun şekilde ilerletiyoruz. İyi bir noktadayız diyebilirim. Araçlarımızın GPS bağımsız görev yapabilmesi için de bir çalışmamız var. Yıl sonuna kadar bunu araçlarımıza uyguluyor olacağız. Araçlarımız her türlü elektronik harbe karşı da görev yapabilecek, problem halinde eve geri dönüş yapabilecek."
Veysel Ataoğlu, aracın silahlı versiyonu yanında yaralı kurtarma, mühimmat taşıma, keşif-gözetleme konfigürasyonları olacağını, üzerinde taşıyacağı dronu menzil dışına çıktığında uçurup ilave haberleşme mesafesi kabiliyeti kazanacağını bildirdi.
Ataoğlu, "HAVELSAN olarak hedefimiz, geleceğin muharebe alanı konseptine damga vurmak." dedi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.