Dolar (USD)
32.51
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2497.04
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İngiltere'nin Türkiye'ye yönelik savunma sanayisi kısıtlamaları kalktı

Savunma Sanayii Başkanı Demir, savunma sanayisi ürünlerine yönelik, İngiltere'nin Türkiye'ye uyguladığı ihracat kısıtlamalarının ortadan kalktığını belirtti.
İngiltere'nin Türkiye'ye yönelik savunma sanayisi kısıtlamaları kalktı
20 May 2022 16:09:19
Savunma Sanayii Başkanı Demir, savunma sanayisi ürünlerine yönelik, İngiltere'nin Türkiye'ye uyguladığı ihracat kısıtlamalarının ortadan kalktığını belirtti.

Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, İngiltere’nin başkenti Londra’ya yaptığı ziyaret kapsamında yaptığı görüşmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İngiltere tarafıyla uzun zamandır devam eden bazı münasebetlerin olduğunu ve çeşitli konuları masaya yatırdıklarını belirten Demir, şu ifadeleri kullandı:

"Özelde hem Milli Muharip Uçak'taki hem de onun motorundaki daha önce konuştuğumuz bazı mevzularda ilerleme sağlanması üzere onlar tarafından bazı adımlar atması gerekiyordu. Bu adımlarla ilgili de pozitif yaklaşımları gördük. Genel atmosfer oldukça olumlu. Gerek Savunma Bakanlığı yetkilileriyle gerek Ticaret Bakanlığı yetkilileriyle görüşmelerimiz oldu. Şirketlerle çok detaylı görüşürüz. Şirketlerimizden burada temsilcilerimiz vardı. Teknik konularda önemli detaylar görüşüldü ve aynı zamanda prensip olarak iki ülke arasındaki savunma sanayisi konularındaki ilişkilerin daha da ileri seviye taşınması üzerine adımlar atıldı.

Özellikle Türkiye'ye uygulanan bazı kısıtlamalar konusunda daha önce söz verilen olumlu adımların atıldığını, faaliyete geçtiğini ve bunların kaldırıldığını görmek de daha olumlu bir hava estirdi. Bu olumlu adımların atılması, müttefiklik ruhu içinde hareket etmek önemli ve İngiltere tarafının bu ruha uygun davranması durumunda ne kadar pozitif bir günde oluşabileceğini gördük."

Demir, pozitif gündeme yoğunlaşmanın hem ikili hem de müttefiklik ilişkileri açışından çok faydalı bir atmosfer oluşturduğunu belirterek bundan sonra da bu minvalde devam etme gerekliliğini gördüklerini dile getirdi.

Listede hiçbir ürün kalmadı

İngiliz yetkililerin, 13 Aralık 2021'de Türkiye'ye yönelik savunma sanayisi ürünlerinde oluşturduğu listede değerlendirmeye tabi hiçbir ürün kalmadı, ürünlerin tamamı listeden çıkarılarak ihracat edilebilir hale geldi.