İngiltere'nin kredi notu düştü
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılma kararının (Brexit) ardından AB'nin notunu "Aaa" seviyesinde korurken görünümünü "pozitif" olarak teyit etti.
Moody's'ten yapılan açıklamada, AB'nin "Aaa" notunun yüksek dereceye sahip üye ülkelerin kredi gücüne bağlı olduğuna işaret edilirken, bu ülkelerin AB'ye finansal desteğinin süreceğine inanıldığı vurgulandı.
Açıklamada, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının diğer üye ülkelerin Birliğe olan sorumluluklarını ve desteğini etkilemeyeceği belirtilirken, nakit ihtiyacı duyulan koşullarda AB'nin yüksek bütçe kaynaklarıyla öngörülemeyen durumlara tampon görevi görebileceğine dikkat çekildi.
İngiltere hariç AB bütçesine yapılan katkının yüzde 64'ünün "Aaa" ve "Aa3" notlarına sahip olan üye ülkelerden geldiğinin bildirildiği açıklamada, toplam bütçeye yapılan yüzde 96'lık katkının da "pozitif" veya "durağan" görünüme sahip ülkelerden geldiğinin altı çizildi.
Öte yandan, Moody's, Brexit nedeniyle İngiltere'nin görünümünü "durağan"dan "negatif"e düşürdüğünü duyurdu.
Söz konusu görünümle ilgili yapılan açıklamada, İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının ülke ekonomisi için uzun süre belirsizlik, güvensizlik, azalan harcama ve yatırım anlamına geleceği ifade edildi.
Açıklamada, İngiltere'nin dünyadaki gelişmiş ekonomiler içinde en büyük bütçe açığına sahip olan ülkelerden biri olduğuna dikkati çekilirken, ülkenin zayıf büyümesinin hükümetin mali planlarını zorlaştıracağı yorumunda bulunuldu.
Bir başka uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's da, Brexit'le ilgili açıklamasında, İngiltere'nin kredi notunun gözden geçirileceğini duyurdu.
Açıklamada, Standard & Poor's tarafından daha önce Brexit'in İngiliz ekonomisinde büyümeyi, dış finansmanı ve kamu bilançosunu olumsuz etkileyebileceği uyarısının yapıldığı hatırlatılarak, İngiltere'yle AB arasındaki ticari anlaşmaların ortadan kalkmasının etkilerine yer verildi.
Brexit nedeniyle İngiliz ekonomisinde yatırımın ve finansal hizmet sektörünün etkileneceğinin ve İngiliz sterlinine olan talebin düşeceğinin belirtildiği açıklamada, "İngiltere'nin sürüdürülebilir büyümesinin olumsuz etkilendiğini görürsek, ülkenin kredi notunu bir dereceden fazla aşağı çekebiliriz." ifadesi kullanıldı.
Bir diğer uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings de, İngiltere'nin kredi notunun kısa süre içerisinde gözden geçirileceğini bildirdi.
Fitch Ratings'den yapılan açıklamada, Brexit'in İngiltere'nin kredi notuna "kısmen olumsuz" etkisinin olacağı vurgulanırken, ülkenin finansal sektörünün yüksek ithalat maliyetleri ve ihracat üzerinde artacak baskı nedeniyle olumsuz etkileneceği kaydedildi.
Açıklamada, İngiltere'nin uluslararası bankacılığın merkezinde bulunan önemli konumunun zarar görebileceği uyarısı yapıldı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.