İngiltere'de sığınmacıları Ruanda'ya gönderme tasarısının onaylanmasına STK'lerden tepki
Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam'ın Politikalardan Sorumlu Yöneticisi Helen Stawski, yaptığı yazılı açıklamada, "Hükümetin bu kadar insanlık dışı bir politika izlemek için bu kadar olağanüstü yollara gitmesi üzücüdür." ifadelerini kullandı.
Stawski, İngiltere'nin baskı ve savaşlardan kaçanlara kapılarını açma sorumluluğu bulunduğuna dikkati çekerek, "Göçmenler için daha güvenli ve yasal yollar oluşturulmalıdır. Hükümet doğru olanı yapmak yerine, çaresiz insanlara karşı görevini yerine getirmekten kaçınıyor." değerlendirmesini yaptı.
Uluslararası Af Örgütünün İngiltere Direktörü Sacha Deshmukh ise tasarının onaylanmasını, "ülkenin ahlaki imajına sürülen bir leke" olarak niteledi.
Parlamentonun, korunması gereken kişilere yönelik uluslararası yasaları çiğneyen bir karar aldığını ifade eden Deshmukh, tasarının mahkemeleri Ruanda'yı güvenli bir ülke kabul etmeye zorladığını öne sürdü.
Deshmukh, "Hükümetin siyasi çıkar elde edebileceğini düşündüğü kişilere yönelik insan hakları korumasını devre dışı bırakması son derece tehlikeli bir emsal teşkil ediyor. Mülteciler konusunda kamuoyunu yanlış bilgilendirme saplantısı, parlamento tarihindeki en utanç verici eylemlerinden birine yol açtı." ifadelerini kullandı.
Ruanda'nın halihazırda büyük bir göçmen nüfusuna ev sahipliği yaptığına da işaret eden Deshmukh, "Diğer ülkelerin olduğu gibi İngiltere'nin de mültecilerin güvenliğini sağlama sorumluluğu bulunuyor. Ruanda uçaklarının pistten kalkmaması artık daha fazla önem taşıyor." değerlendirmesinde bulundu.
Save the Children örgütünün X hesabından yapılan paylaşımda ise "Hiçbir çocuk daha iyi bir hayat için ölümcül yolları denemek zorunda kalmamalı. Bugün Manş Denizi'nde önlenebilecekken yaşanan can kayıplarından dolayı üzüntü içindeyiz. Sığınmacılar için oluşturulacak yasal ve güvenli yollar hayat kurtarır." ifadelerine yer verildi.
- Tartışmalı "Ruanda Planı" nedir?
İngiliz hükümeti, Nisan 2022'de hazırlanan "Ruanda Planı" kapsamında, düzensiz göçmenleri ve ülkeye yasa dışı yollarla girip sığınma talebinde bulunanları Ruanda'ya gönderme hedefini açıklamıştı.
Ülkede muhalefet, insan hakları örgütleri ile Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere birçok uluslararası kuruluşun tepki gösterdiği karar, Yargıtay ve Yüksek Mahkemece yasaya uygun bulunmuştu. Kararın ardından Haziran 2022'de Ruanda'ya 7 kişiyi taşıyan ilk uçuş ise Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla durdurulmuştu. Bunun üzerine, İçişleri Bakanlığı, Yüksek Mahkemede yeni bir dava açmış, mahkeme de 19 Aralık 2022'de Ruanda uçuşunun yasal olduğuna karar vermişti.
Mahkeme, temyiz yolunu da açık tutmuş, insan hakları savunucularının bu mahkemede açtığı dava sonucu 29 Haziran'da Ruanda planının yasalara uygun olmadığına karar verilmişti. Hükümet ise Temyiz Mahkemesinin kararını Yüksek Mahkeme'ye taşımış, Yüksek Mahkeme de 15 Kasım'daki kararında Ruanda'ya gönderilecek kişileri bu ülkede kötü muameleye maruz kalma ve kendi ülkelerine gönderilme gibi riskler bulunduğunu belirterek planın yasaya uygun olmadığını açıklamıştı.
Bunun üzerine Ruanda'yla 5 Aralık 2023'te yeni bir anlaşma imzalanmıştı.
Bu anlaşmaya göre, İngiltere'nin Ruanda'ya gönderdiği düzensiz göçmenler, İngiltere dışında başka bir üçüncü ülkeye sınır dışı edilemeyecek. Ruanda'daki diğer sığınmacılarla aynı haklara sahip olacak söz konusu kişilerin yasal talepleri için destek verilecek. Ruanda'nın sorumlulukları bağımsız gözlemciler tarafından kontrol edilecek. Yasa tasarısıyla Ruanda, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilebileceği güvenli ülke kabul edilecek. Ruanda'nın güvenli olduğunu gösterir yasal adımlar ve uygulamalar da hayata geçirilecek.
İngiltere Parlamentosundan geçen tasarı, Kral 3. Charles'ın onayıyla yasalaşacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.