Dolar (USD)
34.59
Euro (EUR)
36.19
Gram Altın
2967.72
BIST 100
9633.02
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İngiltere'de Hint kökenli Sunak'ın iki yüzlü politikası tepki çekti

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın, sözde antisemitizmle mücadele ederken, Londra Belediye Başkanı Sadık Khan'a karşı Müslüman karşıtı açıklamaların yapılmasına sessiz kalması, eleştiri topladı.
İngiltere'de Hint kökenli Sunak'ın iki yüzlü politikası tepki çekti
26 Şubat 2024 10:06:45
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın, sözde antisemitizmle mücadele ederken, Londra Belediye Başkanı Sadık Khan'a karşı Müslüman karşıtı açıklamaların yapılmasına sessiz kalması, eleştiri topladı.

Hint kökenli Sunak, X hesabından yaptığı paylaşımda, İngiltere'de antisemitizmin arttığını belirterek, 21 Şubat'ta Gazze'de ateşkes çağrısı yapmayı görüşen İngiltere Parlamentosu önünde düzenlenen Filistin'e destek eylemine işaret etti.

İngiltere'nin sembollerinden Big Ben (Elizabeth Kulesi) saat kulesine "Nehirden denize Filistin özgür olacak" ifadesi yansıtıldığını hatırlatan Sunak, "Aşırıcılık yanlıları tarafından terörü teşvik etmek için meşru protestolar gasp edilmiş, halkın seçilmiş temsilcileri sözlü ve fiziksel olarak tehdit edilmiş ve Yahudi karşıtı ifadeler parlamento binamıza yansıtılmıştır." ifadesini kullandı.

Sunak, mecliste ateşkes çağrısı yapan önergenin görüşülmesinde yaşanan gerginliğe de değinerek, "parlamentoya verilen gözdağının" işe yaradığını kaydetti.

İngiltere'de 7 Ekim 2023'ten sonra antisemitizm olaylarında patlama yaşandığını ifade eden Sunak, "Basitçe söylemek gerekirse antisemitizm, ırkçılıktır. Irkçılığı deneyimlemiş birisi olarak söylemeliyim ki ırkçılığı gördüğüm anda tanırım." ifadelerine yer verdi.

Ülkesinin ilk Asya kökenli başbakanı olduğunu kaydeden Sunak, "Ailem bu ülkeye geldiğinde kültürel miraslarını ve dinlerini korudular ama bu onların yeni toplumu kucaklamalarına ve ona hizmet etmesine engel olmadı. İngiliz oldular ve bundan gurur duydular. Amacımız bu olmalı, son zamanlarda sokaklarımıza bulaşan şiddet, tehdit ve başkalarına karşı hoşgörüsüzlük değil." değerlendirmesini yaptı.

İktidardaki Muhafazakar Parti Milletvekili Lee Anderson'un parti üyeliğinin askıya alınmasına neden olan Müslüman karşıtı ifadeleri hakkında Sunak'ın açıklama yapmaması ise muhalefet tarafından eleştirilerin hedefi oldu.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Keir Starmer, The Observer için kaleme aldığı makalede, Sunak'ın Muhafazakar Partiyi aşırılık yanlıları için "güvenli liman" haline getirdiğini kaydetti.

Starmer, Anderson'un Londra Belediye Başkanı Khan hakkında kullandığı, "İslamistlerin Londra'yı kontrol altına aldığını düşünüyorum. (Khan) başkentimizi arkadaşlarına verdi." ifadelerinin "İslamofobik" kabul edilirken, eski İçişleri Bakanı Suella Braverman'ın "İslamistler, aşırılık yanlıları ve antisemitistler İngiltere'yi yönetiyor." ifadelerinin "İslamofobik" kabul edilmemesini de eleştirdi.

Sunak'ın partisindeki Müslüman karşıtı söylemlerde bulunanlara yönelik neden adım atmadığını soran Starmer, "Sunak'ın zayıflığı, Muhafazakar milletvekillerinin tamamen dokunulmaz şekilde hareket etmelerine neden oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Müslümanlara karşı nefret suçlarını kolaylaştırıyor

Londra Belediye Başkanı Khan, Müslüman karşıtı söylemlere karşı çıkarak, bu tür ifadelerin artan Müslüman karşıtı nefreti körüklediğini ve Başbakan Sunak'ın sessizliğini eleştirdi. Khan, Sunak ve kabinenin sessizliğinin ırkçılığa göz yumulduğu izlenimi verdiğini belirterek, bu durumun Müslümanlara karşı nefret suçlarını kolaylaştırdığını vurguladı.

İngiltere'deki Müslüman karşıtlığıyla ilgili çalışmalar yapan "Tell MAMA" sivil toplum kuruluşu, 7 Ekim 2023 ile 7 Şubat tarihleri arasında ülkede 2 bin 10 "İslamofobi vakası" ihbarının yapıldığını duyurdu. Bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre 600 arttığı kaydedildi.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin