İngiltere'de çevreci eylem hazırlığında oldukları iddiasıyla gözaltına alınan aktivistlerin sayısı 27'ye çıktı
Londra Metropolitan Polisinden yapılan açıklamaya göre, 25 ve 27 Haziran'da gözaltına alınan 10 kişinin ardından 17 kişi daha yakalandı.
Londra dışında Gloucestershire, Oxfordshire, Devon, Essex, Manchester, Surrey, Sussex, Norfolk ve Batı Yorkshire'da Just Stop Oil grubuyla ilişkili 17 kişinin evlerine baskın yapıldı.
Bu kişilerin, Kamu Düzeni Yasası'nı ihlal etme planları yaptıkları ve ulusal altyapıya zarar verebilecek eylemler hazırladıkları gerekçesiyle gözaltına alındığını açıklayan polis, bazılarının arasında Just Stop Oil'in üst düzey isimlerinin bulunduğu bilgisini paylaştı.
Gözaltına alınanlardan bazılarının serbest bırakıldığı kaydedilen açıklamada, bu şüphelilerin herhangi bir havalimanına bir kilometreden fazla yaklaşamayacakları ifade edildi.
Operasyonu yürüten Başkomiser Ian Howells, "Londra havalimanlarının güvenliği ve uçuş emniyetini hiçe sayan herkes, polis ve güvenlik görevlilerinin vereceği sert karşılığa hazır olmalı." uyarısında bulundu.
- "Politikacılarımız, insanlık tarihinin en büyük suçuna ortak oldu"
Gözaltılara ilişkin Just Stop Oil'den yapılan açıklamada, "İngiliz Devleti, yasa dışı davranarak 27 sade vatandaşı kamuya açık bir etkinlikte yemeklerini paylaşırken ya da evlerinde otururken gözaltına aldı." ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, Just Stop Oil üyeliğinin suç sayılmasına tepki gösterilerek, "Ne politikacılarımız ne de şirketlerimiz, gençlerimizin ve ülkenin temel çıkarları doğrultusunda hareket etme niyetinde. Gazze'deki savaş suçlarını alkışlamakla yetinmeyen politikacılarımız, oturup son hükümetin daha fazla petrol ruhsatı vermesine izin tanıdılar. Bu, onları insanlık tarihinin en büyük suçuna ortak etti." değerlendirmesi yapıldı.
Fosil yakıt kullanımının "insanlığa karşı savaş suçu" olarak nitelendiği açıklamada, "Hükümetler, insanlığı korumak için doğru olanı yapmayı reddederse halk buna karşı çıkar ve gerekeni yapar. Fosil yakıtlar için ölmeyi reddediyoruz, milyonlarca insan öldürülürken sessiz kalmayı kabul etmiyoruz." ifadelerine yer verildi.
- Stonehenge'i de boyamışlardı
Trafiği durdurarak ya da sanat eserlerini boyayarak gerçekleştirdikleri eylemlerle tanınan Just Stop Oil isimli çevreci grubun aktivistleri, 19 Haziran'da İngiltere'nin Salisbury kentinde bulunan Stonehenge'deki 4-5 bin yıllık dikili taşları turuncuya boyayarak yeni İngiliz hükümetini 2030'da fosil yakıt kullanımını durduracak adımlar atmaya çağırmıştı.
Bu eylemden bir gün sonra da Londra'daki Stansted Havalimanı'nın tellerini keserek alana giren Just Stop Oil aktivistleri, park halindeki iki özel jeti boyamıştı. Eylemciler, dünya nüfusunun yüzde 1'inin havacılık emisyonunun yüzde 50'sini ürettiğine dikkati çekmek için bu protestoyu yaptıklarını açıklamıştı.
Just Stop Oil'in çevreci eylemlerini tanıtmak ve tanışmak amacıyla 27 Haziran'da Londra'da düzenlediği kamuya açık "Çorba Akşamı" etkinliğine baskın yapan Londra Polisi, 6 kişiyi gözaltına almıştı.
Polis, bu etkinlikte "havalimanlarındaki işleyişi aksatıcı eylem yapma"yla ilgili bilgi verildiğini öne sürmüştü.
Just Stop Oil eylemcileri, "Yavaş Yürüyüş" adını verdikleri, trafiğin yoğun olduğu bölgelerde yolları kapattıkları ve kendilerini yollara yapıştırdıkları protestolarla tanınıyor.
Fosil yakıt üretimi ve yeni fosil yakıt arama lisanslarını protesto eden eylemciler, sanat eserleri, spor müsabakaları ve toplu etkinliklere yönelik turuncu boyalı ve konfetili eylemleriyle dikkati çekiyor.
Just Stop Oil eylemcileri, geçen yıllarda bilardo turnuvaları, Wimbledon Tenis Turnuvası ve İngiltere Birinci Futbol Ligi Premier Lig'de karşılaşmaların durmasına neden olan eylemlere de imza atmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.