İngiltere'den NATO'ya Rusya çağrısı!
Peach'e göre iletişim hatlarının korunması, İngiltere ve NATO'nun önceliği olmalı.
Orgeneral Stuart Peach, Londra'da Kraliyet Birleşik Hizmetler Enstitüsü adlı düşünce kuruluşunda yaptığı konuşmada, su altı kablolarının kesilmesi veya zarar görmesi durumunda, ekonominin "derhal ve potansiyel olarak felakete yol açacak şekilde" darbe alacağını vurguladı.
Stuart Peach, Rus donanmasının hem konvansiyonel hem de nükleer denizaltılarını ve gemilerini modernleştirdiğine dikkat çekti.
'ÇOK ÇOK ÖNEMLİ'
Peach, deniz altındaki iletişim hatlarını koruma misyonunun NATO için ne kadar önemli olduğunu anlamanın "çok çok önemli olduğunu" vurguladı. Su altındaki internet kabloları, ülkeleri ve kıtaları birbirine bağlıyor.
Policy Exchange adlı düşünce kuruluşunun geçtiğimiz günlerde yayımladığı rapora göre, su altı kablo şebekesi 213 bağımsız kablo sisteminden oluşuyor. Kabloların uzunluğu 877 bin 121 kilometreyi buluyor.
Ancak rapora göre, kablolar resmen herhangi bir ülkeye ait olmadığı için, uluslararası hukukta güçlü bir koruması yok.
Buna karşın, küresel iletişimin yüzde 97'yi ve günlük 10 trilyon doları bulan mali işlemler, su altındaki kablolar üzerinden yapılıyor.
DENİZALTI KABLOLARI NEREDE?
Policy Exchange'e göre, çok sayıda kablo sistemi potansiyel olarak risk altında.
Düşünce kuruluşunun raporun sonuç bölümünde, "Deniz altındaki kaplolar, günümüzün altyapı sisteminin vazgeçilemez bir parçası, çağdaş yaşamımız ve dijital ekonomi için hayati önemde. Ancak buna karşın, korunmaları çok yetersiz ve hem karadan hem de karadan düşman devletler ve teröristlerin saldırısına karşı çok korunmasız" deniliyor.
Raporun yazarı olan İngiltere'de iktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekillerinden Rishi Sunak, ülkenin deniz altındaki iletişim kablolarına yönelik başarılı bir saldırının güvenliklerine ve ekonomilerine "çok büyük bir darbe vurabileceğini" söyledi.
Eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetleri Yüksek Komutanı Emekli Amiral James Stavridis de rapora yazdığı önsözde, "Dünya ekonomisinin belkemiğini oluşturan gökyüzündeki uydular değil, okyanus tabanından geçen kablolar ve borular" dedi.
Stavridis, Çin, İran ve Rusya'dan gelebilecek tehditlere karşı uyarırken, yedekte tutulacak daha fazla "karanlık kablolar" olması gerektiğini söyledi ve NATO'nun gerektiği takdirde denizaltındaki kablo sistemini savunmaya hazır olması gerektiğini vurguladı.
Geçen yıl. çapasını sürükleyen bir gemi yıl Manş Adaları ve İngiltere'yi birbirine bağlayan kabloları kopartmıştı.
Kabloların kopması sonucu adalarda internet bağlantısı yavaşlamış, telefonla iletişimde sorunlar yaşanmıştı.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.