İngilizler suyumuzu çok sevdi
Bursa ve Sakarya başta olmak üzere Türkiye'nin dört bir yanındaki doğal kaynaklardan çıkarıldıktan sonra ambalajlanarak 110 ülkeye ihraç edilen sulardan 2017 yılında 66,8 milyon dolarlık gelir sağlandı.
Marmara Bölgesi'nde işletilen su kaynaklarının büyük kısmı Bursa ve Sakarya'da yer alıyor.
Yurt dışında talep gören Türk kaynak suları, geçen yıl 110 ülkeye ihraç edildi. Ambalajlı su dış satımı, bir önceki yıla göre tonaj olarak yüzde 5, değer bazında yüzde 4 artış gösterdi. Geçen yıl 429 bin 619 ton kaynak suyu ihracından 66,8 milyon dolar gelir elde edildi.
Su ihracatı yapılan ülkeler arasında tonaj olarak ilk sırada yer alan İngiltere'ye 12 milyon dolar karşılığında 108 bin 824 ton su gönderildi. Bu ülkeye yapılan ihracat 2016'ya göre, tonaj olarak yüzde 5, değer olarak yüzde 1 arttı. Buna göre, Türkiye'nin ihraç ettiği her 4 litre suyun 1 litresini İngilizler içti.
Türk kaynak sularının en çok tüketildiği ülkeler arasındaki Almanya'ya geçen yıl 14,6 milyon dolar karşılığında 86 bin 553 ton su ihraç edildi. Almanlara yapılan ihracat 2016'ya göre, tonajda yüzde 12, değerde yüzde 37 artış gösterdi.
Alman ve İngilizlere yapılan dış satım, toplam ihracatın yaklaşık yüzde 40'ını oluşturdu.
Körfez ülkelerinden de ciddi talep gören Türk sularından geçen yıl Birleşik Arap Emirlikleri'ne 56 bin 318 ton satıldı. En fazla su gönderilen üçüncü ülke olan Birleşik Arap Emirlikleri'ne yapılan ihracattan 9,8 milyon dolar gelir sağlandı.
Suudi Arabistan'a 4,8 milyon dolar karşılığında 27 bin 849 ton, İsrail'e 4 milyon 200 bin dolar karşılığında 32 bin 784 ton ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne 3 milyon 540 bin dolar karşılığında 22 bin 590 ton kaynak suyu gönderildi.
Dubai'ye yapılan ihracat ise 2016'ya göre miktar bazında yüzde 143, değer bazında yüzde 84 artış gösterdi. Geçen yıl Dubai'ye 10 bin 159 ton su satılarak 1 milyon 703 bin dolar gelir elde edildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.