İngiliz Parlamentosu'ndan şok karar: Bağımsız bir ülke olarak tanımladı
İngiliz Parlamentosu, Çin-Birleşik Krallık ilişkilerini etkileyecek bir karar aldı. Avam Kamarası'nın Dış İlişkiler Komitesi tarafından bugün yayımlanan raporda, Tayvan ilk kez "bağımsız ülke" olarak tanımlandı.
Komite raporunda, "Tayvan halihazırda Çin Cumhuriyeti adı altında bağımsız bir ülkedir. Tayvan, kalıcı bir nüfusa sahip, tanımlanmış bir bölge ve diğer ülkelerle ilişki kurma kapasitesi dahil olmak üzere devlet olmak için gereken tüm niteliklere sahiptir. Tek eksiği daha fazla uluslararası tanınırlıktır." denildi.
'Yeterince cesur değil'
Komite Başkanı Alicia Kearns, Birleşik Krallık Parlamentosu'nun ilk kez bir raporda böyle bir beyanda bulunduğunu kaydederek, "Bu, yalnızca İngiliz değerleriyle uyumlu olmakla kalmayıp aynı zamanda dünyanın dört bir yanındaki otokratik rejimlere egemenliğin şiddet ya da baskı yoluyla elde edilemeyeceğine dair dokunaklı bir mesaj niteliği de taşıyor." ifadelerini kullandı.
Raporda ayrıca, İngiliz hükümetine eleştiri getirilerek, "Tayvan'ı destekleme konusunda yeterince cesur olunmadığı" ifade edildi:
"Birleşik Krallık, Çin Komünist Partisi'ni rahatsız etme konusunda aşırı ihtiyatlı olmasaydı Tayvan'la daha yakın ilişkiler kurabilirdi."
5 yıl sonra ilk ziyaret
İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly, bu hafta Pekin'i ziyaret edecek. İngiliz Bakan, Çin Devlet Başkan Yardımcısı Han Cıng ve mevkidaşı Vang Yi ile görüşecek. İngiltere'de en son Theresa May'in Başbakan olduğu dönemde, Dışişleri Bakanı sıfatıyla Jeremy Hunt Temmuz 2018'de Çin'i ziyaret etmişti.
Çin'den tepki geldi
Konuyla alakalı açıklama yapan Tayvan Dışişleri Bakanlığı'ndan bir sözcü, "İngiliz Parlamentosu'nun Tayvan'ın statüsüne ve uluslararası katılımına verdiği destek için minnettarız." dedi.
Rapordaki ifadeye tepki gösteren Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin ise, "Çin, İngiliz Parlamentosu'nu 'tek Çin' ilkesine bağlı kalmaya ve Tayvanlı ayrılıkçı güçlere yanlış sinyaller göndermeyi bırakmaya çağırıyor." diye konuştu.
Çin-Tayvan anlaşmazlığı
Çin'de İkinci Dünya Savaşı'nın ardından çıkan iç savaşta Mao Zedong liderliğindeki Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) 1949'da iktidarı ele geçirmesi ve Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunu ilan etmesi üzerine Çan Kayşek liderliğindeki Çin Milliyetçi Partisi (Kuomintag) üyeleri, Tayvan'a yerleşip 1912'de kurulan "Çin Cumhuriyeti" iktidarının Ada'da devam ettiğini ileri sürerek bağımsızlık ilan etmişti.
Bu girişim, Çin tarafından kabul edilmese de Tayvan temsilcileri, 1971'e kadar Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Çin'i temsil etmişti. 1950'ler ve 1960'larda çok sayıda ülkenin diplomatik ilişki tercihini Çin Cumhuriyeti'nden Çin Halk Cumhuriyeti'ne çevirmesinin ardından 1971'de BM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada, Pekin hükümetinin Çin'in tek meşru temsilcisi kabul edilmesiyle Tayvan'ın uluslararası örgütlerdeki konumu belirsiz hale gelmişti.
Kaynak: Haber7
Pekin yönetimi, "Tek Çin" ilkesini benimseyerek Tayvan'ın kendi topraklarının parçası olduğunu savunuyor.
Çin, boğaz ve çevresindeki askeri varlığının yanı sıra Tayvan'ın dünya ülkeleriyle müstakil diplomatik ilişkiler kurmasına, BM'de ve diğer uluslararası kuruluşlarda temsil edilmesine karşı çıkıyor.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.