İngiliz hükümetinden basına 'sansür'
18 Haziran 2013 16:53:00
Guardian, İngiliz hükümetinin medya organlarına 'ulusal güvenliği tehdit edecek' yayınlar yapılmaması için 'D bildirimi' gönderdiğini yazdı.
İngiliz The Guardian gazetesi, İngiltere hükümetinin "ulusal güvenliği tehdit edebilecek türde bilgilerin yayımlanmaması" için aralarında BBC, ITN, Sky News gibi kanalların da yer aldığı İngiliz basın kuruluşlarına hükümet tarafından kullanılan "D bildirimi"ni (D notice) gönderdiğini yazdı.
Medya kuruluşlarına "bildirim"in gönderilme tarihinin eski CIA mensubu Edward Snowden'ın sızdırdığı belgelerle ilgili haberlerin yayımlanmasından bir gün sonrasına denk geldiğine dikkati çeken Guardian, iletişim ve istihbarat birimi GCHQ'dan sorumlu İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'e pazartesi günü BBC Radyo 4'te katıldığı programda dinleme iddialarıyla ilgili hiç soru sorulmadığını kaydetti.
Haberinde, BBC sözcüsünün açıklamalarına yer veren Guardian, sözcünün "D bildirim"le ilgili yorum yapmayı reddettiğini, ancak G8 Zirvesi, Co-op Bank ile ilgili kurtarma paketi ve Ian Brady davası gibi konuların işlendiği programda G-20 Zirvesi'yle ilgili de uygun düzeyde bilgi verildiğini savunduğunu aktardı. Gazete, bildirimin "özel ve gizli: yayın veya sosyal medya kullanımı için değil" notuyla gönderildiğini belirtti.
Guardian, Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in, 2009 yılında G-20 toplantısı için İngiltere'yi ziyareti sırasında telefonlarının dinlendiğini yazmıştı. Bakan Şimşek'in dinlendiğine dair haberlerin ardından Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, "İddialar kaygı verici. Bu konuda İngiliz makamlarının resmi ve tatmin edici bir açıklama sunması beklenmektedir. İddialarda en ufak bir doğruluk payı bulunması halinde bunun öncelikle ilgili ülke açısından bir skandal teşkil edeceği aşikardır. Konuya ilişkin diplomatik girişim başlatıldı" ifadesi kullanılmıştı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı ise G-20 Zirvesi'ndeki dinleme iddialarıyla ilgili rahatsızlığın İngiltere'nin Ankara Büyükelçisi'ne iletildiğini teyit etmiş, ancak istihbarat konularıyla ilgili açıklama yapamayacaklarını bildirmişti.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.