İngiliz Guardian o haritayı masaya yatırdı
Gazetenin politika editörü Patrick Wintour imzasıyla yayınlanan analizde, Doğu Akdeniz’deki gaz rezervleri üzerindeki kavganın, Libya, İsrail, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Fransa’nın katılımıyla büyüdüğüne işaret edilerek, bunun NATO Türkiye ve Yunanistan arasında ‘deniz çatışması’ endişesini arttırdığı belirtildi.
MACRON DERİNLEŞTİRDİ
Yazıda, “Kriz, son aylarda Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye’nin giderek artan askeri dış politikasına karşı çıkması ve Türkiye’nin artık Akdeniz’de ortak olarak görülemeyeceğini söylemesi ile derinleşiyor. Macron, Yunan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis’e 18 Rafale jetinin satışı da dahil olmak üzere Fransız askeri desteği de teklif etti” denildi. Yazıda Türkiye’nin, BM tarafından tanınan Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti’ni, Fransız destekli isyancı General Khalifa Hafter’in saldırısından koruduğu da hatırlatıldı.
ATİNA ENGELLEDİ
Yazıda bölgede deniz hakkı olmayan Fransa’nın, Doğu Akdeniz Gaz Forumu’na katılmak istediğine ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin de büyük bir Türk karşıtı ağ oluşturduğuna işaret edildi. Almanya’nın ‘arabuluculuk’ ve NATO’nun gerilimi düşürme çabalarına da değinilen yazıda, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Almanya Başbakanı Merkel’in isteği üzerine geçen ay Kıbrıs yakınlarındaki arama çalışmalarına ara verdiğini, ancak Yunanistan’ın Mısır’la deniz sınırı anlaşması yapması üzerine, çalışmaları yeniden başlattığına; NATO’nun teknik müzakereler başlatma çabasının da, Yunanistan’ın itirazı üzerine ertelendiğine işaret edildi. Yazıda, BM Deniz Hukuku Sözleşmesi’ne göre, münhasır ekonomik bölgelerin sınırları ‘kıta sahanlığı’ temelinde belirlenmesine ve Türkiye’nin daha uzun bir kıyı şeridine sahip olmasına rağmen, Yunanistan’ın karasularını ‘12 mil’ olarak iddia ettiği ve Ege Denizi’ni ekonomik olarak tamamen Yunan olduğunu savunduğu belirtilerek, Meis adasının Türk kıyılarından sadece 2 kilometre, Yunan anakarasına ise 500 kilometre uzakta olduğuna dikkat çekildi.
LAHEY DESTEKLEMEZ
Yazıda, şöyle denildi: “Benzer anlaşmazlıklar yaşayan birçok ülkede olduğu gibi, her iki tarafı da tahkim girişiminde bulunmaya zorlayan analistler, Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nın Yunanistan’ın maksimalist konumunu desteklemeyebileceğini söylüyorlar.”
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.