IMO Genel Sekreterliğine ilk Türk aday
Uluslararası Havacılık Teşkilatı (ICAO) nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi Suat Hayri Aka, Türkiye'nin Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) Genel Sekreterliği adayı olarak belirlendi. 1958'de kurulan IMO, dünya denizlerinde can, mal ve çevre emniyetini sağlamak üzere gerekli çalışmaları yapmak, hükümetler arası mekanizmaları kurmakla görevli bir uzmanlık kuruluşu olarak çalışmasını sürdürüyor.
Örgütte, mevcut Genel Sekreter Kitack Lim'in görev süresinin yıl sonunda dolacak olması nedeniyle seçim süreci başladı. Temmuz ayındaki IMO Genel Sekreterliği seçimi için başvurular, 31 Mart'a kadar yapılabilecek.
Türkiye, tarihinde ilk kez Dışişleri ile Ulaştırma ve Altyapı bakanlıkları tarafından IMO Genel Sekreterliği için halen Uluslararası Havacılık Teşkilatı nezdinde Türkiye Cumhuriyeti Daimi Temsilcisi olan Suat Hayri Aka'yı aday gösterdi. Aka, seçilmesi durumunda Türkiye'nin BM kuruluşunda en üst düzeyde görev almak üzere seçilmiş ilk temsilcisi olacak. IMO Genel Sekreterliği pozisyonuna tüm üye devletler aday gösterebiliyor. Seçimi, Türkiye'nin de bulunduğu 40 ülkeden oluşan IMO Konseyi üyesi ülkeler yapıyor. IMO Konseyinde ABD, Kanada, İngiltere, Fransa, Almanya, İspanya, İtalya, İsveç, Norveç, Danimarka, Rusya, Japonya, Güney Kore, Çin, Avustralya, Singapur gibi gelişmiş denizci ülkelerin yanı sıra Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Malezya Endonezya ve Fas'ın da yer aldığı Müslüman ülkeler bulunuyor.
Seçilecek yeni Genel Sekreter, görevine 1 Ocak 2024'te başlayacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.