Dolar (USD)
35.46
Euro (EUR)
36.48
Gram Altın
3070.21
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

IMF'den Türkiye açıklaması: Mali destek talebi gelmedi

Uluslararası Para Fonu (IMF), Eylül ayının sonunda, 4. madde konsültasyonu hazırlıkları çerçevesinde, Türkiye'yi rutin bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurarak, ülkeden mali yardım talebinin olmadığını iletti.
IMF'den Türkiye açıklaması: Mali destek talebi gelmedi
28 Ağustos 2023 18:38:49
Uluslararası Para Fonu (IMF), Eylül ayının sonunda, 4. madde konsültasyonu hazırlıkları çerçevesinde, Türkiye'yi rutin bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurarak, ülkeden mali yardım talebinin olmadığını iletti.

Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye ile ilgili ortaya atılan çeşitli iddialara ve IMF teknik ekibinin Türkiye ziyaretine dair bir açıklama yaptı.

Eylül ayı sonunda Türkiye ziyareti

Açıklamada, "IMF teknik ekibi, 4. madde konsültasyonuna hazırlık amacıyla Türk yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere eylül ayı sonunda Türkiye'ye rutin bir ziyarette bulunacak." ifadesi kullanıldı.

'Herhangi bir işaret almadı'

Ziyaretin son ekonomik gelişmeler, ekonomik görünüm ve makro finansal politikalar hakkında görüş alışverişinde bulunma fırsatı da sunacağı belirtilen açıklamada, "IMF, Türk yetkililerden Fon'dan mali yardım talebinde bulunma niyetinde olduklarına dair herhangi bir işaret almadı." denildi.

thumbsbcb61a9a3584beb88c97f194eeeaa55e88_e1538b24c7dbd8b85a4b961243da16de.jpg

Türkiye yalanlamıştı

Hazine ve Maliye Bakanlığı yetkilileri, medyada yer alan iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirtmişti.

Yetkililer, Türkiye'nin IMF'den mali destek talebinde bulunduğu ve bu nedenle IMF heyetinin ülkeye geleceği şeklindeki iddiaların doğru olmadığını vurguladı.

Ayrıca, Bakanlık tarafından IMF heyetine resmi bir davet yapılmadığını ifade ettiler. Ancak IMF'nin Türkiye ile ilgili teknik ekibinde kısa süre önce değişiklikler olduğunu ve yeni üyelerin ekibe katıldığını da belirttiler.

Diğer ülkelerde olduğu gibi, bu yeni ekip üyelerinin de ülkeyi daha yakından tanımak, yerel paydaşlarla iletişim kurmak ve Türkiye'nin son dönem ekonomi politikalarını daha iyi anlamak amacıyla teknik ve rutin bir ziyaret gerçekleştirebileceği ifade edildi.

thumbsbcb078fad0eef000455ebbfaf2ae6804ad_f9ec43cba4c0fe51dfd9a395cce9223d.jpg

IMF nedir?

Uluslararası Para Fonu veya IMF (International Monetary Fund), global finansal istikrarı sağlamak, uluslararası ticareti kolaylaştırmak, istihdam artışı, sürüdürülebilir ekonomik büyüme ve yoksulluğun azaltılmasını desteklemek amaçlarına yönelik çalışmalar yürüten ve 189 üye ülkeden oluşan, uluslararası bir örgüttür.

IMF’in (International Monetary Fund) Açılımı?

IMF, İngilizce International Monetary Fund kelimelererinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır.

IMF Ne Zaman Kuruldu / IMF’nin Kuruluşu

İkinci Dünya Savaşının sonlarına doğru, Temmuz 1944’te ABD’nin New Hampshire eyaletinde bulunan Bretton Woods kasbasında düzenlenen Birleşmiş Milletler’in (o zamanki adıyla Milletler Cemiyeti) Para ve Finans Konferansı’na katılan 44 üye ülkenin temsilcileri döviz kurlarının izlenmesi, kur istikrarının sağlanması, rezerv para birimi oluşturulması, üye ülkelere rezerv para birimleri cinsinden kredi verilmesi gibi konularda bir uluslararası ekonomik işbirliği çerçevesi oluşturmak üzere masaya oturdu. Burada imzalanan Bretton Woods anlaşmasıyla IMF ve Dünya Bankası gibi kuruluşların temelleri atıldı.

IMF, daha sonra Aralık 1945’te 29 üye ülkenin kuruluş sözleşmesini imzalamasıyla resmen kuruldu.

thumbsbc7e008a331c40659fb28dffb49eda05b7_b7f43d3129b9c39c10231fe5bf9b8b4c.jpg

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Görevleri

Temel kuruluş amacı ve görevi uluslararası para sisteminin istikrarını sağlamak olan Uluslararası Para Fonu, bu doğrultuda;

Uluslararası para sistemini ve 189 üye ülkenin ekonomik ve finansal politikalarını yakından izleyerek, global ve ülke bazında ekonomik ve finansal istikrarı tehdit eden risklere işaret ederek yapılması gereken düzeltmeler konusunda tavsiyelerde bulunur.

Cari açık konusunda ciddi problemler yaşayan üye ülkelere, yapısal problemlerin çözülmesi konusunda destek verir,

Üye ülkelerin ekonomilerinin güçlenmesi, istihdam yaratılması, istikrarlı ekonomik büyüme sağlanması konusunda destek verir.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Amaçları

Uluslararası Para Fonu’nun temel amacı döviz kurları ve uluslararası ödeme sistemlerinden oluşan uluslararası para sisteminin istikrarlı ve sorunsuz olarak çalışmasıdır. Görevlerinin kapsamı 2012 yılında güncellenen IMF, global ekonomik istikrarı etkileyen tüm makroekonomik sorunlarla ve finans sektöründe yaşanan sorunlarını da izlemeye almıştır.

Uluslararası Para Fonu IMF'nin Kaynakları

Uluslararası Para Fonu’nun finansal kaynağı üye ülkelerin ödediği kota abonelikleri sistemine göre belirlenen üyelik aidatlarından oluşur. Üye ülkelerin dünya ekonomisindeki ağırlığına göre SDR cinsinden hesaplanan kotalar, ülkelerin IMF’ye ödeyeceği azami aidat tutarını, oy hakkını ve IMF’ten alabileceği kredi tutarını belirler. SDR – özel çekim hakkı anamına gelen İngilizce Special Drawing Rights sözcüklerinin baş harfleriniden oluşan bir kısaltmadır ve temel para birimlerinden oluşan kur sepetinin ortalama değerine eşit olan bir uluslararası rezerv para birimidir. IMF’nin kaynakları ve üyelere verilen krediler de SDR cinsinden belirlenir. Her ülkenin belirili bir SDR hakkı bulunur.

IMF Başkanı Kimdir?

2011 yılında IMF Başkanı olarak atanan Christian Laggarde, 5 yıllık görev süresinin 2016 yılında dolmasının ardından, ikinci beş yıllık dönem için yeniden IMF Başkanı olarak atandı. Avukat olan Lagarde IMF Başkanı olarak atanmadan önce Fransa’da çeşitli hükümetlerde ekonomi ve ticaret bakanı olarak görev yaptı.

IMF’nin Merkezi Nerededir?

IMF’in genel merkezi ABD’nin başkenti Washington D.C.’dedir.

IMF Üyeleri

Kurulduğunda 29 üyesi bulunan IMF’in bugün üye sayısı 189’ a yükselmiştir. IMF’e üye olmak için Birleşmiş MilletIer’e üye olma ön koşulu yoktur ancak Dünya Bankası kuruluşu olan IBRD’ye (Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası) üye olmak isteyen ülkelerin IMF üyesi olması ön koşulu vardır. IMF’in kuruluş sözleşmesinde yapılan bir değişiklikle IMF, üyelik aidatını ödemeyen ülkelerin üyelik statüsü askıya alabilmekte ve yükümlülüklerini yerine getirmemekte israr eden ülkelerin üyelikten çıkmalarını talep edebilmektedir. Ayrıca, üye ülkeler yazılı bildirimde bulunmak şartıyla istedikleri zaman IMF üyeliğinden ayrılabilmektedirler.

Birleşmiş Milletler’e üye olan Kuzey Kore, Küba, Andorra, Liechtenstein ve Monaco IMF üyesi değildir.

Merkez Bankası bankalara talimat verdi

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin