İMAR AFFI NEDİR?
Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremler sonrası imar affı da yeniden gündeme gelmeye başladı.
6 Şubat tarihinde meydana gelen iki büyük deprem toplamda on ilin enkaza dönüşmesine neden oldu. On farklı ilde büyük yıkımların yaşanmasına yol açan depremin şiddeti 7,7 ve 7,6 büyüklüğünde. Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen iki deprem sonucunda on ilde arama kurtarma çalışmaları başladı. Bazı illerde arama kurtarma çalışmaları devam ederken vatandaşlar imar affı konusuna yöneldi. Binaların yıkıldığı alanlarda birçok kişi imar affı nedir, imar affı ilk ne zaman çıktı ve imar affı neleri kapsamaz sorularına yanıt bulma çabasında.
İMAR AFFI NEDİR, İLK NE ZAMAN ÇIKTI?
İmar affı nedir, ilk ne zaman çıktı sorusu merak edilen konular arasında yer alamaya başladı. İmar affı konusundan önce imarın ne olduğunun bilinmesi daha faydalı olacaktır. İmar, herhangi bir alanda bulunan yapılaşmanın mevcutta bulunan şartlara uygun bir şekilde yapılabileceğini gösteren ve onaylayan belgedir. İmar onayı bulunan alanların inşa edilmesi için yapılacak olan işlemlerin tümü imar belgesinde yer alan şartlara göre uygulanır. Belgede yer alan şartlara uyum sağlanmadan inşa edilen alanlar kaçak yapı çerçevesinde yer alır. Kaçak yapıların yönetmeliğe uygun görülmemesinden kaynaklı olarak yapımlarının durdurulması söz konusu olur. İlk olarak 1984 senesinde çıkan imar affı diğer adı ile imar barışı ise kaçak olarak yapılan binaların ve bu yolla oluşan çarpık yapılaşmanın önüne geçmeyi hedeflemektedir. İmar affı, mevzuata uygun şekilde yapılmayan kaçak yapı ya da gecekondu gibi yapıların mevzuata uygun hale getirilmesini sağlayan kanundur. İmar affı ya da diğer adıyla imar barışı ile mevzuata uygun olmayan yapılara resmi izin verilmiş olur.
İMAR AFFI NELERİ KAPSAR?
İmar affı neleri kapsar sorusu da yine sıklıkla araştırılan ve merak edilen konular arasında. İmar affına dahil edilen alanlar arasında mevzuata uygun bulunmayan şekilde inşa edilen birçok yapı yer almaktadır.
- İskan belgesine sahip olmayan yapılar,
- Hisse ya da arsa tapusu bulunan fakat oturmaz izni bulunmamasına rağmen konuta dönüşen alanlar,
- Kat sayısı belirli olmasına rağmen belirlediği yüksekliğin üzerine çıkan plazalar,
- Kat mülkiyeti tapusu bulunmayan yapılar,
- Konut sayılan fakat iş yeri ya da ofis şeklinde kullanılan alanlar ve daha fazlası imar affından faydalanabilen yapılar arasındadır.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.