Dolar (USD)
34.05
Euro (EUR)
37.84
Gram Altın
2813.01
BIST 100
9758.14
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İmamoğlu'nun fatura oyunu Fatih Altaylı'yı bile isyan ettirdi!

12 Eylül 2024 10:05:52
İstanbul'da artan su fiyatları, vatandaşların yanı sıra muhalif medyayı da rahatsız etti. Gazeteci Fatih Altaylı, İBB yönetimine yönelik sert eleştirilerde bulunarak, son aylarda ödediği su faturalarının neredeyse dört katına çıktığını belirtti.

İBB yönetimini adeta topa tutan Fatih Altaylı sitemini şu sözlerle ifade etti:

"Hayatımda ilk defa fatura taşımaya başladım.

29 Mart 2024, 695 lira ödemişim. 27 Mayıs 2024, 1128. Hemen hemen iki katı. Sonra Temmuz ayı faturası. 1758 lira. Ağustos ayı faturası 2264 lira.

Tüketimim yüzde 30 artmış. 600 lira ile 2 bin 200 lira arasında yüzde 30 mu fark var?

Daha komiğini söyleyeyim. Benim asistanım Güler'in Şişli'de oturmadığı evi var. 300 lira su faturası gelmiş. Bir başka arkadaşım. Yok evde. 800 lira fatura gelmiş. Evde kimse yok. Bu ne abi?"

'Suyunuza kadar hayatı ucuzlaştıracağız demişti'

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2019'daki seçimlerden önce, "Suyunuza kadar hayatı ucuzlaştıracağız. Artık evinize su yüzde 40 daha ucuz girecek. Yapacağımız altyapı çalışmalarıyla 4-5 yıl içinde evinizdeki suyu bile doya doya içeceksiniz" vaadinde bulunmuştu.

Doğalgaz ve elektrik faturalarını geçti

İstanbul'da son aylarda artan su faturaları vatandaşları da isyan ettirdi. Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan su faturaları, adeta doğalgaz ve elektrik faturalarını geçti.

İSKİ'den fatura kurnazlığı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi tarafından alınan kararlara göre, İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) 14 Mayıs'tan itibaren su faturalarına önemli zamlar yaptı. Özellikle 30 metreküp ve üzeri su kullanımlarında, konut başına düşen metreküp suyun fiyatı ciddi şekilde artırıldı. Bu değişiklikle birlikte, İSKİ personeli, 29-30 günde bir okumaları gereken sayaçları 35-40 günde bir okuma yapacak şekilde düzenledi. Bu uygulama, vatandaşların otomatik olarak 30 metreküp üzeri "lüks tüketim" tarifesine geçmesine neden oldu ve sonuç olarak su faturaları yükseldi.

Yeni tarife düzenlemesi kapsamında, 1’inci kademede 0-15 metreküp su kullanımına yönelik faturalar 32.38 lira olurken, atık su bedeli de talep ediliyor. 2’nci kademede ise 15-30 metreküp su kullanımına yönelik fatura bedeli 49.17 lira olarak belirlenmiş durumda.

Vatandaşlar sosyal medyada tepki gösterdi

Yeni su faturalarıyla karşılaşan vatandaşlar, önceki aylarda ödedikleri faturaların 2-3 katına çıkan bedellerle karşılaşarak sosyal medyada tepkilerini dile getirdi. Birçok kişi, İSKİ'nin faturalardaki artışı kademeli olarak artırdığına dikkat çekti ve yüksek su faturalarını eleştirdi.

Ekonomistler de Tepkili

İstanbul’daki yüksek su faturalarına ekonomistler de tepki gösterdi. Ekonomist Mert Başaran, Ekol TV'de su faturalarının elektrik faturalarını geçtiğini belirterek, böyle bir duruma ilk kez şahit olduğunu ifade etti. Başaran, yaz boyunca düzenli olarak kalmadığı evine gelen su faturasıyla şaşkına döndüğünü ve tek başına yaşayan bir arkadaşının geçtiğimiz ay 400 TL olan su faturasının bu ay 5000 TL’ye çıktığını belirtti. Başaran, İSKİ’ye tepki göstererek, "Hamam mı işletiyoruz?" şeklinde eleştirilerde bulundu ve bu yüksek faturalar karşısında kimsenin sessiz kalmaması gerektiğini vurguladı.