Dolar (USD)
34.02
Euro (EUR)
37.98
Gram Altın
2830.97
BIST 100
9975.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İmam Hatip Liseleri talebi karşılayamıyor

Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, illerden gelen dilekçe ve talepler dikkate alındığında mevcut imam hatip liselerinin yetersiz kaldığını belirtiyorlar
İmam Hatip Liseleri talebi karşılayamıyor
08 Ağustos 2014 00:00:00
Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, illerden gelen dilekçe ve talepler dikkate alındığında mevcut imam hatip liselerinin yetersiz kaldığını belirtiyorlar

TEOG yerleştirmelerinde öğrencilerin tercihleri gelmediği takdirde zorunlu olarak İmam Hatip Liselerine kayıt olacaklarına dair bu hafta başında asılsız haberler yayınlandı. Bu haberler de bazı velilerde gereksiz telaşa sebep oldu.

Bu haberlerle gerçeklerin çeliştiği Milli Eğitim Bakanlığına gelen dilekçe ve talep formlarında görülüyor. Tüm illerden gelen dilekçe ve talepler dikkate alındığında var olan imam hatip liselerinin yetersiz olduğunu belirten bakanlık yetkilileri "bize gelen taleplere baktığımızda, imam hatip liselerine kayıt olmak isteyen öğrenci sayısı ile var olan okulların kontenjanları arasında belirgin bir farkın olduğunu ve şuan mevcut imam hatip liselerinin bu ihtiyaca karşılık vermede yetersiz kaldığı"nı belirtiyorlar.

Bu duruma rağmen MEB, ortak sınavlar sonrası liselere yerleştirilme yapılacak öğrenci sayısı 1 milyon 273 bin 699 olarak belirledi. Bakanlık liselere yerleştirmelerde, Anadolu imam hatip liselerine 215 bin 136, Anadolu liselerine 451 bin 926, Anadolu meslek lisesi programlarına 630 bin 815, fen liselerine 25 bin 320, sosyal bilimler liselerine ise 9 bin 240 olmak üzere 1 milyon 332 bin 437 kontenjan ayırdığını açıkladı. Sisteme göre resmi okullara gitmek isteyen öğrenciler e-okul üzerinden okul kodları ve okul türleri olmak üzere iki grupta tercih yaptı. A grubu için öğrencilerden tüm okul türlerini içeren 15 tercih, B grubunda ise okul türlerine göre tercihler alındı. Tercihlerin öğrenci ya da veli tarafından öğrencinin mezun olduğu ortaokul ya da başka bir ortaokul müdürlüğü tarafından onaylanması istendi. Otomatik yerleştirme sisteminde öğrencilerin hem puanlarına, hem de evine yakın olmasına bakılacağı belirtildi. "Eve yakın okul kategorisinde imam hatipler ve meslek liseleri de bulunduğu için bu okulları istemeden yazan öğrenciler, zorunlu olarak kayıt yaptırmak zorunda kalacağı haberleri ise öğrencileri ve velileri endişeye sevk etti" mealindeki haberler Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından bizzat yalanlanmıştı.

İKRAM BAĞCI