Ilısu Barajı''nda geri sayım başladı!
Cumhuriyet tarihinin en büyük yatırımlarından olan Ilısu Barajı'na ilk kazma 2008'de vuruldu. 12 yıl süren çalışmaların ardından dev projede sona gelindi. GAP'ın vizyon projelerinden olan Ilısu Barajı'nda artık enerji üretme zamanı.
Mardin ve Şırnak arasında Dicle Nehri üzerinde inşa edildi Ilısu Barajı. 2006'da başlatılan çalışmaların ardından 2008'de dev proje için düğmeye basıldı. Projeye özel olarak Devlet Su İşleri (DSİ) 16'ncı Bölge Müdürlüğü kuruldu, çalışmalar titizlikle yürütüldü.
Sınıfında dünyanın en büyüğü
Ilısu Barajı, sınıfında gövde hacmi bakımından dünyanın en büyüğü olma özelliğine sahip.
10,65 milyar metreküplük su tutma kapasitesi ve 135 metrelik kot yüksekliğiyle de dikkat çekiyor. Bu alanda Atatürk ve Keban barajlarından sonra Türkiye 3'üncüsü.
Barajda, 2019 yılında su tutmaya başlandı. 9 milyar metreküp suyla dolan barajdaki su seviyesi 120 metreye kadar yükseldi.
Artık barajda bin 200 megavatlık türbinlerin döndürülme vakti geldi. Enerji üretimi başlayınca bu alanda Türkiye'nin en büyük dördüncü barajı olacak.
Hasankeyf, Arkeopark'ta yeniden hayat buldu
Barajın su altında bırakacağı tarihi Hasankeyf için de proje yapıldı. Bu kapsamda, tarihi eserler dev taşıma operasyonlarıyla yeni yerlerine götürüldü. Tarihi Hasankeyf, oluşturulan Arkeopark'ta yeniden hayat buldu ve evleri su altında kalacak olanlara yeni evler yapıldı.
Terör örgütü PKK, projeyi engellemek için saldırılar düzenledi
Yaklaşık 12 yıldır yapımına devam edilen Ilısu Barajı ve HES Projesi'nin daha erken bitirilmesi planlanıyordu ancak terör örgütü PKK, projeyi engellemek için saldırılar düzenledi. Bölge insanı ve şantiye çalışanları sürekli tehdit edildi, 4 güvenlik personeli şehit oldu, onlarca sivil zarar gördü.
Baraj bölgesinde sadece 6 yılda 252'si ölü 378'i ise sağ olmak üzere 630 terörist etkisiz hale getirildi, binlerce patlayıcı ve silah ele geçirildi. Onca saldırıya rağmen, proje kararlılıkla sürdü.
6 projeden ilki 19 Mayıs'ta dönmeye başlayacak
8 buçuk milyar liralık yatırımda, 19 Mayıs'ta barajın 6 türbininden ilki dönmeye başlayacak. İlk olarak 23 Nisan'da test amaçlı döndürülen türbin artık enerji üretmeye başlayacak. Proje sayesinde bölgede 500 bin dekarlık alandaki toprak da sulanarak can bulacak. Her yıl 2,5 milyar lira civarında milli ekonomiye katkı sağlanacak. Projenin tamamlanmasıyla bölgede binlerce kişiye de istihdam alanı oluşacak.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.