İlaç sisteminde devrim
24 Eylül 2014 14:55:00
Türkiye'de bulunamayan, üretilmeyen ya da ithalatında sorun yaşanan ilaçları yurt dışından getirmek için kargo ve posta uğraşısı son bulacak. İlacını yurt dışından getirmek zorunda kalan hastaların yarından itibaren Türkiye genelindeki 25 bin eczaneden birine başvurması yeterli olacak.
Türk Eczacıları Birliği (TEB), yurtdışından ilaç getirtmek zorunda kalan hastaların işlemlerini kolaylaştırmak üzere yeni bir uygulama başlatıyor. Halen sadece TEB'in Ankara ve İstanbul'daki iki merkezine yapılabilen ilaç başvuruları artık Türkiye genelindeki 25 bin eczaneden birine yapılabilecek. Böylece hastalar bu iki merkeze evrak göndermek için kargo, posta ücreti ödemek zorunda kalmayacakları gibi; reçete hatası, evrak eksikliği nedeniyle uzayan süreç de kısalmış olacak. Çünkü ilaç başvurusu yapılan eczane, hastanın reçetesini inceleyerek eksiklik ya da hata durumunda anında uyarıda bulunacak. Böylece hasta reçeteyi yazdırdığı sağlık kurumundan uzaklaşmadan düzeltme imkanı bulacak ve yurtdışı ilaç başvurusu en doğru şekilde yapılacağından gecikmeler son bulacak.
İlaç ve sağlık ticari bir mal değildir
Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan TEB yönetimi, yurtdışından ilaç getirme işleminin özel şirketlerce de yapılmasına izin verilmesi görüşüne karşı çıkarak, "Bu hizmetin tamamen kar amacı güden özel şirketler aracılığıyla da yapılmasına müsaade edilmesi halinde, hastalarımızın ve kamu maliyesinin ciddi zarar göreceğini belirtmek isteriz. Bulunamayan ilaçlar ile ilgili yapılması gereken, bu hizmeti olabildiğince çok özel firmaya vererek getirtmek değil, yetkililerin kontrolü ile, ruhsatı olmayan ilaçlara ruhsat verilmesidir. Unutulmamalıdır ki; ilaç ve sağlık ticari bir mal değildir. İlaç rekabet kavramı ile karşı karşıya geldiğinde, insan sağlığı hiçe sayılacak ve artık 'para' konuşacaktır" uyarısı yaptı. TEB'in kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü olduğu vurgulanarak, "TEB, hastanın ve kamunun yararını bir arada sağlamaya devam edecek; hastalarımızın ilaca zamanında ulaşmasını ve kamu açısından bunun en az maliyetli şekilde yapılmasını sağlamayı sürdürecek" denildi.
"Üye/Üyeler suç teşkil edecek, yasal açıdan takip gerektirecek, yasaların ya da uluslararası anlaşmaların ihlali sonucunu doğuran ya da böyle durumları teşvik eden, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik ya da ahlaka aykırı, toplumca genel kabul görmüş kurallara aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde hiçbir İçeriği bu web sitesinin hiçbir sayfasında ya da subdomain olarak oluşturulan diğer sayfalarında paylaşamaz. Bu tür içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk münhasıran, içeriği gönderen Üye/Üyeler'e aittir. MİLAT GAZETESİ, Üye/Üyeler tarafından paylaşılan içerikler arasından uygun görmediklerini herhangi bir gerekçe belirtmeksizin kendi web sayfalarında yayınlamama veya yayından kaldırma hakkına sahiptir. Milat Gazetesi, başta yukarıda sayılan hususlar olmak üzere emredici kanun hükümlerine aykırılık gerekçesi ile her türlü adli makam tarafından başlatılan soruşturma kapsamında kendisinden Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 332.maddesi doğrultusunda istenilen Üye/Üyeler'e ait kişisel bilgileri paylaşabileceğini beyan eder. "
Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.