Dolar (USD)
35.36
Euro (EUR)
36.42
Gram Altın
3039.88
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

İklim değişikliği tarımsal üretim alanlarını tehdit ediyor

Kuraklık, aşırı yağış, dolu ve don gibi afetler nedeniyle 2017 yılından bu yana yaklaşık 146 milyon dekar tarım alanı zarar gördü
İklim değişikliği tarımsal üretim alanlarını tehdit ediyor
29 May 2024 11:05:08
Kuraklık, aşırı yağış, dolu ve don gibi afetler nedeniyle 2017 yılından bu yana yaklaşık 146 milyon dekar tarım alanı zarar gördü

İklim değişikliğine bağlı beklenmeyen hava olayları, tarımsal üretimde biyoçeşitliliğin azalmasına ve verim kayıplarına yol açıyor. 2017 yılından bu yana yaklaşık 146 milyon dekar tarımsal üretim alanı, afetler nedeniyle zarar gördü.

AK Parti İstanbul Milletvekili Murat Kurum başkanlığındaki TBMM Çevre Komisyonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına bağlı İklim Değişikliği Başkanlığı, "İklim Değişikliğinin Etkileri ve Net Sıfır Emisyon", Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü ise "İklim Değişikliği Kapsamında Tarımsal Ürünlerin Artırılması ve Çeşitlendirilmesi" konularında sunum yaptı.

İklim Değişikliği Başkanlığının sunumunda, 2050 yılı net sıfır hedefi için gelişmekte olan ülke finansman ihtiyacı konusunda bilgiler paylaşıldı.

- Enerji kullanımı yüzde 73'ünden sorumlu

Sunumda, enerji kullanımının toplam küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 73'ünden sorumlu olduğuna işaret edilerek bu alanda binaların yüzde 17,5; ulaştırmanın yüzde 16,2; sanayinin yüzde 24,2, diğer sektörlerin yüzde 15,1 sorumluluğu bulunduğuna dikkat çekildi.

Küresel birincil enerji kullanımında yenilenebilir enerji payının yüzde 17 civarında olduğu belirtilen sunumda, "Temiz enerji yatırımları fosil yakıtları geçti ancak henüz yeterli seviyede değil. Güneş ve rüzgar enerjisi, enerji verimliliği ve elektrifikasyon 2050 yılına kadar yüzde 80 emisyon azaltım sağlama potansiyeline sahiptir. 2030 yılına kadar yenilenebilir enerji kaynaklarının üç katına çıkarılması; enerji verimliliğinin iki katına çıkarılması gerekiyor." tespitlerine yer verildi.

Sunumda, sera gazı emisyonu azaltım faaliyetlerine yönelik öncelikli konular arasında "2053 Uzun Dönemli İklim Değişikliği Stratejisi (LTS) hazırlanması" ve "İklim Değişikliği Azaltım Stratejisi ve Eylem Planı" bulunduğu kaydedilerek LTS'nin bu yıl kasım ayında gerçekleştirilecek 29. Taraflar Konferansı öncesi tamamlanarak açıklanmasının hedeflendiği vurgulandı.

- Tarımsal Afet Verileri

Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından yapılan sunumda ise iklim değişikliğine bağlı hava olaylarının tarımsal üretim üzerindeki etkilerine dikkat çekildi.

Sunumda yer verilen "Uzun Yıllar Tarımsal Afet Verileri"ne göre 2017 yılında Türkiye'nin toplam tarımsal üretim alanı 196 milyon 490 bin dekarken 12 milyon 853 bin dekar alan afetlerden etkilendi.

2018 yılında 196 milyon 670 bin dekar olan toplam tarımsal üretim alanının 18 milyon 592 bin dekarı afetlerin olumsuz etkilerini yaşadı. 2019 yılında ise 197 milyon dekar alanın 16 milyon dekarında aşırı hava olaylarının etkileri görüldü.

Aşırı sıcak, aşırı yağış, dolu, don, kuraklık, su baskını gibi iklim değişikliğine bağlı hava olayları nedeniyle 2020 yılında 197 milyon dekar tarım alanının 10 milyon 541 bin dekarı zarar gördü. Son dönemde tarımsal afetlerin en yüksek oranda görüldüğü yıl 2021 oldu. 206 milyon 183 bin dekar alandan 62 milyon 513 bin dekarı afetlerden etkilenirken 53 milyon dekar alandaki zarar kuraklıktan kaynaklandı.

Verilere göre 2022 yılında toplam 205 milyon 717 bin dekar tarımsal üretim alanından 12 milyon 640 bin dekarı, 2023 yılında 208 milyon 854 bin dekar alandan 12 milyon 640 bin dekarı afetlerden etkilendi. Afetler, 2024 yılının tarımsal üretim faaliyetinin yoğun olmadığı ilk 4 ayında ise 208 milyon 854 bin dekar alandan 664 bin dekarında zarara yol açtı.

- Ürün kayıplarına, hasat zamanında değişikliğe yol açıyor

Sunumda, su kısıtı olan ülkeler grubunda yer alan Türkiye'de iklim değişikliğine bağlı aşırı sıcaklık, kuraklık ve beklenmeyen hava olayları nedeniyle oluşan afetlerle biyoçeşitliliğin azaldığına, verim kayıpları yaşandığına, ekim-dikim ve hasat zamanında değişiklikler meydana geldiğine dikkat çekildi.

Yaşanan iklim değişikliği ile ürün kayıplarının meydana geldiği, bunun da üretim maliyetlerinin artmasına sebep olduğu kaydedilen sunumda, "İklim değişikliği nedeniyle meydana gelen beklenmeyen hava olayları beraberinde aşırı yağışları da getirdiğinde oluşan sel, dere yataklarında ve vadilerde yapılan hayvancılık ve seracılık faaliyetlerini de olumsuz etkilemektedir. Aşırı sıcaklık, hayvanlarda strese sebep olmakta, yem tüketimleri, döl verimleri, et ve süt verimleri düşmektedir. Hayvan hastalıkları artarak, hayvan kayıpları meydana gelmektedir." denildi.

Sunumda, tarım sektörünün iklim değişikliğine uyumu amacıyla Bakanlık bünyesinde Tarım Sektörü İklim Değişikliği Koordinasyon Kurulu kurulduğuna işaret edilerek Kurulun, iklim değişikliğinin tarım sektörü üzerindeki tüm etkilerinin izlenmesi faaliyetlerini, yapılacak proje ve çalışmaların koordinasyonunu yürüttüğü bildirildi.

Sürdürülen çalışmalara ilişkin de bilgi verilen sunumda, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve su ürünleri üretimi konularında 81 ilde kurulan teknik komitelerin il planlarını hazırlayacağı, Bakanlıkta oluşturulan Planlama Kurulunun bunlarla ilgili nihai kararı vereceği kaydedildi.

Tarımsal Üretim Planlaması ile iklim değişikliği dikkate alınarak doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımını amaçlayan ve suyu merkeze alan üretim sürecinin başlatıldığı vurgulandı.

Gündem haberleri, bir ülke, topluluk veya dünya genelinde en fazla ilgiyi ve dikkati çeken olayların, gelişmelerin, politika değişikliklerinin, felaketlerin ve önemli konuların medya ve kamuoyu tarafından takip edilen haberleridir. Bu haberler, genellikle siyasi, ekonomik, sosyal, kültürel ve bilimsel konuları kapsar ve toplumun günlük yaşamını, kararlarını ve bakış açılarını etkileyebilir. Gündem haberlerinin çeşitliliği oldukça geniştir. Bunlar, siyasi seçimler, hükümet değişiklikleri, ülke içi ve uluslararası ilişkiler, doğal afetler, salgın hastalıklar, ekonomik dalgalanmalar, kültürel etkinlikler, bilimsel keşifler, sanatsal eserler, spor olayları ve daha fazlasını içerebilir. Bu haberler, medyanın yanı sıra internet siteleri, televizyon, radyo ve basılı medya aracılığıyla yayınlanır.

Güncel Gündem Haberleri

Gündem haberleri toplumun bilgilendirilmesi, farkındalığın meydana getirilmesi, kamuoyu oluşturulması ve politika yapıcıların, iş dünyası profesyonellerinin, bilim insanlarının ve diğer ilgililerin stratejik kararlarını etkileyebilir. Medya kuruluşları, bu tür haberleri hızla ve doğru bir şekilde sunmaya çalışırken, kamuoyunun ilgisini çekecek başlıklar ve içerikler oluştururlar. Gündem haberleri, sürekli değişen bir yapıya sahiptir ve medyanın dinamik doğasının bir yansımasıdır. Bu haberler, okuyucuların ve izleyicilerin olayların gelişimine ayak uydurmalarını ve dünya etrafındaki önemli değişiklikleri anlamalarını sağlar. Dolayısı ile gündem haberleri, toplumu güncel olaylar ve önemli gelişmeler hakkında bilgilendirir. İzleyicilere ve okuyuculara olayların, politika değişikliklerinin, doğal afetlerin, salgın hastalıkların, kültürel etkinliklerin ve daha fazlasının ne olduğunu ve nasıl etkilediğini anlama fırsatı sunar.

Sıcak Gündem Haberleri Milat'ta

Toplumun günlük yaşamını etkileyen olayları ele alan gündem haberleri Milatgazetesi.com adresi üzerinden güncel olarak yayımlanır. Ekonomik dalgalanmalar, spor olayları, kültürel etkinlikler ve daha fazlası bu kategoriye dahil edilir ve tüm gelişmeler Milat Gazetesi'nin resmi internet adresinde yer alan gündem haberleri alanı üzerinden takip edilebilir.

En son gelişmelerden haberdar olmak için whatsapp kanalımızı takip edin